Belföld

A Munkáspárt vörös csillagot akar

Módosítaná a büntető törvénykönyvet (Btk.) a Magyarországi Munkáspárt 2006 annak érdekében, hogy jogilag ne lehessen szankcionálni a vörös csillag használatát.

Vajnai Attila, a párt alelnöke elmondta, hogy alkotmánybírósági beadvánnyal is élnek az ügyben. Kérik, hogy a testület állapítsa meg: alkotmánysértő, hogy a vörös csillag használatát büntetőjogilag szankcionálja a jelenleg hatályos jogrendszer.

Levélben kérték Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, kezdeményezze a Btk. vonatkozó paragrafusának módosítását annak érdekében, hogy töröljék a tiltott jelképek közül az ötágú vörös csillagot – tette hozzá.

A vörös csillag az más

Az alelnök más önkényuralmai jelképekre utalva azt mondta: a munkásmozgalmi jelképeket nem lehet egy lapon említeni a fasiszta jelképekkel.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága múlt kedden közzétett döntése szerint sérült Vajnai Attila szabad véleménynyilvánításhoz való joga, amikor önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a Fővárosi Bíróság 2005-ben elmarasztalta.

A Munkáspártnak adtak igazat

Vajnai Attila azt követően indított pert a magyar állam ellen Strasbourgban, hogy idehaza jogerősen elmarasztalták a magyar jogszabályok által tiltott önkényuralmi jelképnek minősített vörös csillag viselése miatt. A kommunista politikus ellen azért indult eljárás, mert 2003 februárjában – akkor még a Munkáspárt alelnökeként – egy utcai rendezvényen ötágú vörös csillagot tűzött zakójára.

A strasbourgi székhelyű bíróság június 17-én meghozott, de csak a múlt héten nyilvánosságra hozott döntésében megállapította: az önkényuralmi jelképek használatát tiltó magyar büntetőjogi szabályok önmagukban a vörös csillag viselését is büntethetővé teszik, és nem igénylik annak bizonyítását, hogy a jelkép puszta közzététele kimeríti a totalitárius propaganda cselekményét. A tilalom túlságosan széles körű, tekintetbe véve a vörös csillag többes jelentését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik