Belföld

Orbán-Fodor találkozó jövő hétfőn?

Fodor Gábor, az SZDSZ új elnöke jövő hétfőn találkozhat Orbán Viktorral, ha a Fidesz elnökének is megfelel az időpont. Orbán Viktor az előrehozott választásokról, Fodor Gábor viszont pártprogramokról egyeztetne.

Ha a Fidesz számára jó a hétfői időpont, akkor Fodor Gábor és az SZDSZ nyitott arra, hogy aznap legyen az egyeztetés – mondta egy magát megnevezni nem kívánó SZDSZ-es forrás a távirati irodának.

Az MTI fideszes körökből úgy tudja, hogy az SZDSZ részéről ez az időpont merült fel. Azt viszont még nem tudni, hogy Orbán Viktornak megfelel-e a hétfő. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta: zajlik az időpont-egyeztetés. Fodor Gábor és az SZDSZ vezetése jövő kedden találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel – ezt maga a kormányfő jelentette be kedden, az MSZP frakció ülésének szünetében.

Másról tárgyalnának

Orbán Viktor múlt hétfőn levélben javasolt mielőbbi személyes találkozót az SZDSZ két nappal korábban megválasztott elnökének, akinek többek között azt írta, hogy mostanra a Fidesz és az SZDSZ felelősségévé vált a kiút biztosítása a válságból, miután a kisebbségi kormány szerinte a saját hatalmi harcaival van elfoglalva. Orbán Viktor több interjúban is beszélt arról: abban szeretne megállapodni az SZDSZ elnökével, hogy a parlament minél hamarabb oszlassa fel magát, és kínálják fel a köztársasági elnöknek a lehetőséget, hogy kiírhassa az előre hozott választást.

Fodor Gábor – aki megválasztása után azt mondta, hogy minden parlamenti párttal egyeztetni szeretne Magyarország jövőjéről – hétfőn juttatta el válaszlevelét Orbán Viktorhoz, de a levél tartalmáról az SZDSZ nem kívánt nyilatkozni. A liberális pártelnök ugyanakkor azt elmondta, hogy nem az előre hozott választásokról, hanem például az általa már korábban is említett konkrét programpontokról akar tárgyalni a legnagyobb ellenzéki párt elnökével.

Fodor Gábor megválasztása után arról beszélt, hogy az SZDSZ csak akkor támogathatja az előre hozott választást, ha a pártok megállapodnak: a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket. Az új elnök később viszont arról beszélt egy interjúban, hogy az előre hozott választások jelenleg nem szolgálják az ország érdekét, illetve, hogy a Fidesz környékén tervek készülnek arról, miként kellene átalakítani a magyar közjogi berendezkedést.

Fidesz: alaptalanok a félelmek

Orbán Viktor erre a felvetésre azt nyilatkozta: indokolatlannak tartja a kijelentés mögül kivillanó félelmeket, mert a “csoda esetét leszámítva” az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget egy párt egyedül nem tudja megszerezni.

Szintén erről beszélt Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint az SZDSZ semmit sem hányhat a Fidesz szemére ebben a tekintetben, hiszen “éppen az MSZP és a SZDSZ élt vissza a kétharmados többséggel 1994 őszén, amikor az önkormányzati választások előtt a kétfordulós rendszert egyfordulóssá alakította”.

Másrészt – folytatta – senki nem tud megnevezni a magyar közjogi berendezkedést átalakítását célzó fideszes elképzelést. Mint mondta, Stumpf Istvánnak, a Századvég politikai műhely vezetőjének, az Orbán-kormány volt kancelláriaminiszterének nyilatkozata – amely a köztársasági elnök jogkörének erősítéséről szólt – nem a Fidesz álláspontja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik