Belföld

Jelöltjeik vesztére fogadnak az SZDSZ-ben

Megkezdődött a szabad demokraták tisztújítása. Fodor Gábor támogatói szatyrokkal, Kóka János emberei pedig zakóban kampányolnak. Fodor az előrehozott választásról beszélt.

SZDSZ-küldöttnek lenni nem olcsó mulatság: a büfében 690 egy szál sült kolbász. Ennek ellenére hosszú sorban álltak a pult előtt a reggeli után sóvárgó vidéki küldöttek.

Közöttük előszeretettel forogtak a fodorista aktivisták, akik itt is kampányoltak: oldalukon sárgás reklámtáska volt, rajta Fodor Gábor nevével, fekete keretben. A gyászjelentésbe illő grafika ellenére a bölcsészarcú aktivisták némelyike arra biztatta a többi küldöttet, hogy szavazzanak Fodorra, mert ő az egyetlen reális elnökjelölt.

Önálló SZDSZ (Fotó: Gáti András, FN) KÉPGALÉRIA

Önálló SZDSZ (Fotó: Gáti András, FN) KÉPGALÉRIA

Ez végül önbeteljesítő jóslat lehet, hiszen a kampány során a megyei szervezetek nagyjából fele-fele arányban támogatták a két elnökjelöltet, így az elnök személyét végül lehet hogy a bizonytalankodók döntik el.

Vágóhíd

A küldöttgyűlés szervezői tanultak a korábbi elnökválasztás kudarcából. Most a belépésre jogosító karszalagot arcképes igazolvány ellenében kapták meg a küldöttek, az elnökválasztás pedig az épület karzatán kialakított helyiségben zajlik. A küldöttek felmennek, igazolvány ellenében megkapják a szavazócédulát, majd voksuk leadása után elhagyják a karzatot.

Az elnökválasztásnak helyet adó karzat már nevet is kapott a küldöttek között: Vágóhíd.

Menedzsering

Kóka támogatói inkább zakóban, de legalábbis kék csíkos menedzseringben érkeztek a küldöttgyűlés budaörsi helyszínére.
Fodor Gábor kampánya eddig is inkább az együttműködésről, a többi parlamenti párthoz való viszony javításáról szólt, míg a kókisták karakánabb, ha tetszik, önfejűbb kiállást szerettek volna.

Az elnökjelöltek közül Kóka János tartotta először beszédet. Belépését zene és vastaps kísérte. A lapunk által megkérdezett küldöttek – bárki mögött is álljanak – arra fogadtak volna tudósítónkkal, hogy el fog bukni az általuk támogatott jelölt.

A beszédek

Mindkét elnökjelölt egyetértett a kialakult helyzet okaival, noha ezeket csak Fodor nevesítette. Szerinte a Fidesz demagógiája, valamint „az MSZP letérése a közös útról” volt az oka annak, hogy nem sikerült elérni a párt által kitűzött célokat. A szocialisták viselkedése pedig „valószínűtlenné” teszi, hogy együttműködjenek vele.

Kóka beszédében inkább azzal kampányolt, hogy őt sokan támogatják, és már a 2006-os választásokon is az őt támogatók voltak többségben.

Kóka nem akar újabb koalíciót

“Akkor leszünk ott az Országgyűlésben és az Európai Parlamentben, ha megőrizzük függetlenségünket, ne akarjunk most újabb koalíciót – jelentette ki a pártelnök, aki azt ígérte, tartalmi politikát folytató, független liberális párt lesz az SZDSZ.

Kóka János szerint a kisebbségi kormány sorsa az SZDSZ-en is múlik, jobb költségvetés készülhet ősszel, mint bármikor a koalíciós kormányzás alatt, az SZDSZ-nek van programja az adócsökkentésre.

Tudósítónk szerint Fodor belépőzenéje leginkább egy TV-híradó főcímzenéjére hasonlított.

Fodor sem akar

Fodor Gábor beszéde a pillanatnyi helyzethez való alkalmazkodásról, a párbeszédre való törekvésről szólt. 25 perces felszólalásában „valószínűtlenné” tette a jelenlegi szocialista kormánnyal való együttműködést, ugyanakkor az előrehozott választásokkal kapcsolatban szokatlan hangnemben beszélt.

“Én a változást, a hiteles, őszinte politizálást választom” – mondta Fodor.

Előre hozva

Elmondása szerint tisztázni kell, hogy milyen körülmények nélkül nem támogatják az előrehozott választásokat. Fodor így fogalmazott: az SZDSZ csak akkor támogathatja az előrehozott választásokat, ha a pártok megállapodnak abban, hogy a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási törvényt és az állampolgárságról szóló törvényt.

Fodor fekete keretben - Fotó: Gáti András

Fodor fekete keretben – Fotó: Gáti András

Ezen törvények megváltoztatásához kétharmados többségre van szükség, így ezek a feltételek szinte előrevetítik, hogy az előrehozott választásokat elsöprő többséggel nyerné a Fidesz.

Fodor érzelmes, Kóka racionális?

A lapunk által megkérdezett politológusok szerint Fodor beszéde inkább az érzelmekre és az ösztönökre apellált, Kóka pedig nagyobb hangsúlyt fektetett a pártépítésre és az eredmények elérésére.

Ez a különbség a helyszíni kampányokon is látszott: Fodor kampányasztalánál lelkes egyetemisták egymás szavába vágva érveltek jelöltjük mellett. Kóka asztalánál azonban csinos, egyenruhába öltözött hostessek osztogatták a szórólapokat és a kitűzőket.

—-Kuncze Kóka, John Fodor mellett—-

Mindkét jelölt támogatói 25-25 percben fejthették ki véleményüket, John Emese és Kuncze Gábor volt a két kiemelt szónok.

John Emese fővárosi frakcióvezető szerint – aki Fodor Gábor első támogató beszédét mondta – a döntés arról szól, hogy ha nem képesek változtatni, akkor az SZDSZ lekerül a politikai térképről.

Mint mondta, azért támogatja Fodor Gábort, mert hisz a politikai programjában, és személye alkalmas összefogni a pártot. Véleménye szerint az elmúlt egy évben rossz úton járt az SZDSZ, zsákutcába jutott.

Nem élet-halál kérdés

Kuncze Gábor mondta el Kóka János első támogató beszédét. Az SZDSZ volt elnöke szerinte ki kellett volna állni az egy évvel ezelőtti elnökválasztás eredménye mellett és eltávolítani azokat, akik csaltak. Ehelyett a pártban egyesek elkezdték saját politikai céljaikra használni a helyzetet – tette hozzá.

Véleménye szerint nem élet-halál kérdése az elnökválasztás. Akit megválasztunk, azt támogatni kell, nem belső ellenzéket szervezni ellene. Az az igazi kérdés, hogy a liberális szavazóknak lesz a pártja az SZDSZ vagy otthon kell maradniuk, vagy másra szavazniuk – hangoztatta a volt elnök.

MSZP-fóbia?

Az SZDSZ korábbi elnöke úgy látja, a koalícióból való kilépés veszélyeket és lehetőségeket is rejt magában.
Kijelentette, meg kell szabadulniuk az MSZP-től, mint fóbiától.

Nem lehet azt mondani, hogy mindenért a szocialisták a felelősek az elmúlt 10 évben, hiszen a koalíció a kompromisszumokról szól, a sikerek és a kudarcok is közösek.
A konstruktív ellenzékiség nem jelenti a kritika nélküli elutasítást, de az automatikus elfogadást sem. Nem gondolom, hogy ellenzéki párt nem szavazhatja meg a költségvetést, ha az a programját lefedi – jelentette ki.

A politikus elfogadhatatlannak nevezte Bőhm András korábbi nyilatkozatát, amely szerint a kisebbségi kormányzás csak vegetálás, ezért az SZDSZ-nek Fodor elnöksége mellett nyilvános megállapodást kellene kötnie az MSZP-vel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik