Belföld

Sokba fáj a kullancsoltás

Itt a kullancsszezon, és vele a gondok. A kullancs-encephalitis elleni oltóanyagok közül az egyik drágább lett, a másik viszont nem kapható; ráadásul mindkettőnél legalább 5 héttel kell számolni a védettség kialakulásáig. Mi több, már a nagyvárosokban sem vagyunk biztonságban.

Jelenleg Magyarországon kétféle kullancs-encephalitis elleni védőoltás van forgalomban, az FSME Immun-injekció és az Encepur-vakcina; mindkettőből létezik felnőtt és junior változat is – közölte Szabó Franciska, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) sajtóreferense.

Mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sajtófőosztályától megtudtuk, eredetileg mindkét készítményre járt tb-támogatás, ám 2008. április 1-jétől egyikük (az FSME Immun) a gyártó kérésére kikerült a támogatott termékek köréből. A döntés okairól az oltóanyag gyártója, a Baxter Hungary Kft. nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Begyűjtik a kullancsokat (Fotó: MTI)

Begyűjtik a kullancsokat (Fotó: MTI)

Az FSME Immun így szabadpiaci áron, körülbelül négyezer forintért kapható, míg 25 százalékos támogatást élvező versenytársa feleannyiba kerül. Gyógyszerészektől viszont azt az információt kaptuk, hogy – feltehetőleg az árváltozással összefüggésben – a támogatott készímény jelenleg országszerte hiánycikk.

Jelenik Zsuzsanna, az Országos Epidemológiai Központ illetékese elmondta: hiány esetén a vakcinák egymással pótolhatók, mert legfontosabb hatóanyaguk megegyezik, de lehetőleg ugyanazzal a készítménnyel végezzük el a teljes oltási sorozatot, mert csak így garantált a maximális védettség. A háromlépcsős oltási folyamat időzítése termékenként némileg eltér, ám az közös, hogy a védettség az első oltástól számított 5 hét múlva alakul ki leghamarabb. Az oltást „emlékeztető jelleggel” 3-5 évente meg kell ismételni.

Fokozódó kullancsveszély

Már a városi kertekben, parkokban is megtalálhatók a kullancsok, ráadásul az utóbbi évek enyhe teleit sikeresen átvészelték, így a korábban szezonális probléma állandósult. Nyugat-Magyarország, Nógrád megye, sőt Budapest és környéke is kiemelten veszélyeztetett; újabban a fertőzések jelentős része nagyvárosi környezetben történik – figyelmeztet Kapiller Zoltán, az Országos Kullancs Szövetség elnöke.

A szakértő szerint a kullancsok városi elterjedésében komoly szerepet játszanak a kutyák (illetve gazdáik). Az első „bevándorlókat” a vidéki nyaralók, telkek bozótosaiból hozták be, manapság pedig – miután mintegy 60 ezer magyar eb rendelkezik érvényes útlevéllel – hazánkban eddig ismeretlen kullancsfajták meghonosításában is ”segédkeznek”. De a kertekbe merészkedő sünök, őzek, sőt a madarak is remek hordozói a kullancsoknak.

Csökkenthetjük a veszélyt a kert és a zöld közterületek rendszeres gondozásával, illetve ha távol tartjuk az erdő-mező lakóit. Nem árt, ha a házipatikában van valamilyen kullancsriasztó készítmény – emelte ki Kapiller Zoltán.

Kisokos kullancskihúzáshoz

A kullancs eltávolítását mindig kíméletesen végezzük, így megelőzhetjük, hogy kínjában fertőzött nyálat juttasson szervezetünkbe – tanácsolja Kapiller Zoltán. A kullancsszövetség elnöke ehhez például a kullancseltávolító kanalat javasolja, de óva int a csipesztől és az olajos bedörzsöléstől.

Miután megszabadultunk az élősködőtől, érdemes megőrizni egy darabig (üvegcsébe zárva, hűtőben vagy mélyhűtőben). Így később, ha netán gyanús tünetek – láz, rosszullét – lépnek fel, a kullancs vizsgálatából megállapítható az esetleges fertőzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik