Belföld

Fizetésemelést ígérnek az ápolóknak

Jobb anyagi és erkölcsi megbecsülés biztosításával tartaná Magyarországon és az egészségügyi pályán az ápolókat Székely Tamás. A miniszter az átlagosnál „dinamikusabb” béremelést ígért az ágazatban.

A tervek szerint a szakdolgozói fizetéseket az átlagos béremelés szintje fölé szeretnék emelni, és ezt a bérszintet tartani kívánják a következő években is – mondta az egészségügyi miniszter az Ápolók Nemzetközi Napján. Konkrét számokat és százalékokat nem említve Székely Tamás úgy fogalmazott, hogy „egy lényegesen magasabb emelési dinamikára gondolok, mint ami az átlagos bérnövekedés szintje”. Csak olyan intézkedéseket kezdeményez majd, amelyek mögött szakmai, pénzügyi fedezet van, és azok bírják a társadalom támogatottságát – mondta.

Egy csütörtöki konferencia résztvevői szorgalmazták, hogy sürgősen találjanak megoldást a nővérhiány miatt kialakult, a dolgozók által kritikusnak tartott helyzetre. A struktúraváltás miatt 3500 dolgozót bocsátottak el, és több tízezer szakápoló hiányzik a szakmából, a jelenlegi állomány pedig elöregedik. Nincs utánpótlás, mert nem vonzó a szakma a fiatalok számára – hangoztatta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az érintett tárcák, kamarák képviselőinek részvételével tartott konferencián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik