Belföld

Megint vonult a gárda

A Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg tartott demonstrációt Vásárosnaményban vasárnap. Felhívásuk szerint "a cigánybűnözés" ellen tiltakoztak, miután a beregi kisvárosban még április 19-én rablógyilkosság áldozata lett otthonában egy 69 éves férfi.

A demonstrációt a vásárosnaményi civilek felkérésére szervezte a Jobbik, s csatlakozott hozzá a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg is – mondta Gyüre Csaba, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke. Szerinte a tiltakozó akcióban az érdeklődőkkel együtt legalább ezren vettek részt, a párt tagjai és szimpatizánsai mellett sokan a helyi lakosok közül is.

Hozzátette: a Magyar Gárda tagjai közül 122-en, míg a Nemzeti Őrseregtől 68 egyenruhás vonult végig Vásárosnamény főutcáján, a polgármesteri hivatalnál beszédek hangzottak el, majd a résztvevők elmentek ahhoz a házhoz is, ahol a gyilkosság történt.

A demonstrációt a rendőrség biztosította, rendőri beavatkozásra nem volt szükség – közölte Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Vásárosnaményban április 19-én két ilki, 19 és 26 éves fiatalember ki akart fosztani egy lakást, amelynek tulajdonosát úgy megverték, hogy a mentők már nem tudtak segíteni rajta. A utcán a járőröző rendőrök igazoltatták a két fiatalembert, így hamar lebuktak.

A Magyar Gárda és a nyírségi szerveződésű, be nem jegyzett Nemzeti Őrsereg már többször tartott kisebbségellenes felvonulást többi között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon és Nyírkátán, továbbá a Pest megyei Tatárszentgyörgyön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik