Belföld

Fegyveres őrök őrzik az érettségi tételeket

Vélhetően újabb érettségi botránytól tartanak az oktatási tárcánál, ugyanis az idén még szigorúbb ellenőrzés mellett zajlik a tételek kezelése. Példátlan biztonsági intézkedések közepette nyomják és őrzik a feladatsorokat – értesült a Magyar Nemzet.

A februári középiskolai felvételi baki után – amikor megoldatlan példa került a feladatlapra – még egy biztonsági fázist iktatott be az oktatási tárca a feladatlapok ellenőrzésének a folyamatába. A legtöbb érettségi tételsort már kiválasztották és legyártották, jelenleg azokat elzárva tárolják. A raktárt kamerával figyelik, és biztonsági őrök őrzik.

Azokból a tantárgyakból, amelyekből a legtöbben vizsgáznak (magyar, matematika, történelem, angol és német nyelv), csak a vizsgát megelőző harmadik munkanapon sorsolják ki a megírandó tételsort, és 48 óra alatt legyártják, becsomagolják, majd kiszállítják azokat, így minimálisra rövidül a tárolás ideje.

A lap információi szerint a nyomdát a gyártás alatt biztonsági őrök őrzik, akik bármelyik munkást megmotozhatják. Az alkalmazottak még mobiltelefont sem vihetnek magukkal a területre. A gyártás folyamatát videokamerák rögzítik. A tárolás idejére 24 órás fegyveres őrzést rendelnek el.

Az írásbeli feladatlapok előállításának és őrzésének költsége az idén eddig 30 millió forintot emésztett fel, de ebben még nincs benne az öt nagy vizsgaszámú tárgy nyomtatási költsége – írta a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik