Belföld

Lezuhant egy MiG-29-es Kecskeméten

Leszállás közben lezuhant egy MiG-29-es repülőgép csütörtökön a kecskeméti repülőtéren; a balesetet túlélt pilóta állapota jó, már a megyei kórházban vizsgálják.

Bocskai István Honvédelmi Minisztérium szóvivőjének ismertetése szerint a vadászrepülőgép a bázishoz közel, lakatlan területen, a 44-es főúthoz közel zuhant le. A baleset a repülőtér megközelítése közben, az úgynevezett “bejövetel” gyakorlása közben történt. A szóvivő közölte: tapasztalt, gyakorlott pilóta vezette a gépet, akinek nincsen komolyabb baja.

A kecskeméti repülőtér mellett vezető úton is látszanak a lezuhant MiG-29-es nyomai, az úttól körülbelül 25 méterre vannak a roncsok; a repülő zuhanás közben gyakorlatilag keresztezte a 44-es főutat – jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója, aki körülbelül 30-40 méterre tudta megközelíteni a roncsokat.

A 44-es főút és a repülőtér közötti kerítésen nem, de a kerítésen kívül lévő bokrokon, sőt az út aszfaltján is látszanak a baleset nyomai. A repülőgép szerencsésen ért földet, hiszen amikor keresztezte a főutat, azon épp nem közlekedett egyetlen jármű sem, a közelben lévő lakóházaktól pedig mintegy 80 méterre ért földet. A főutat lezárták, a forgalmat pedig Cegléd felé terelték, amely 40-50 km-es kerülőt jelent az autósoknak.

Tűzoltók a repülőgéproncsnál (Galéria)

Tűzoltók a repülőgéproncsnál (Galéria)

Az egy szemtanú azt mondta: az autójából úgy látta, hogy a gép egyik hajtóműve már a levegőben lángolt, és egy égő darab is levált belőle. A pilóta még a repülőtér felett katapultált. A gép kettétört, orrésze és a törzs egymástól mintegy 15-20 méterre fekszik.

A roncs közelében található két házban lakók csak hallották, de nem látták a történteket.

Eddig a Magyar Honvédség három MiG-29-es vadászrepülőgépe zuhant le, a legsúlyosabb baleset 1998 nyarán történt, akkor a pilóta életét vesztette. A halálos balesetet szenvedő pilóta a kecskeméti repülőnapra készült, a vizsgálat szerint nem műszaki hiba miatt történt a baleset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik