Belföld

Az új vádlott tisztázta Hajdúékat a móri ügyben

Hajdúéknak semmi közük a móri ügyhöz - vallotta tanúként W. Róbert a régi vádlott elleni megismételt eljárásban. Az ügyész vádbeszédében több más erőszakos bűncselekmény miatt fegyházbüntetés kiszabását kérte kérte Hajdú ellen a Fővárosi Bíróságon hétfőn.

W. Róbert az azóta a börtönben öngyilkosságot elkövető N. Lászlóval együtt több mint egy éve került a hatóságok látókörébe, s két hete vádolták meg a nyolc halálos áldozatot követelő hat évvel ezelőtti bankrablás elkövetésével. Eközben folyt tovább a móri mészárlás vádjával Hajdú ellen a megismételt eljárás, Kaiser Ede pedig szintén a móri ügy és más erőszakos bűncselekmények miatt már két és fél éve tölti jogerősen kiszabott tényleges életfogytiglani szabadságvesztését.

Fegyveres rablás lehet Hajdú számláján

A Hajdú elleni megismételt eljárás hétfői tárgyalására kommandósok őrizete mellett behozták W. Róbertet, aki bírói kérdésre tanúként megismételte a perújítási nyomozás során már korábban előadott vallomását, miszerint Hajdúnak és Kaisernek nincs köze a móri ügyhöz, őket se személyesen, se közvetve nem ismerte, a médiából értesült arról, hogy a hatóságok kapcsolatba hozták őket a mészárlással.

W. Róbertnek arról sincs tudomása, hogy korábbi gyanúsított társának, az előzetes letartóztatása alatt öngyilkosságot elkövető N. Lászlónak bármi köze lett volna Hajdúhoz vagy Kaiserhez.

Az ügyész vádbeszédében kérte annak kimondását, hogy Hajdú nem bűnös Mórban, több más cselekmény kapcsán azonban nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérlete, többszörösen minősülő, részben fegyveres rablások, súlyos testi sértés kísérlete és lőfegyverrel visszaélés miatt fegyházbüntetés kiszabását kérte.

Speciális megoldás

Az ügyész szerint Mór vonatkozásában sem vádelejtésre, sem felmentésre nincs eljárásjogi lehetőség. Az egyetlen helyes jogi út a Fővárosi Főügyészség szerint azt megállapítani, hogy Hajdú László a móri ügyben nem bűnös.

“Hajdú László a móri részcselekmények vonatkozásában semmiképpen nem működött közre, ezt egy másik személy követte el” – jelentette ki az ügyész vádbeszédében.

Az ügyész megjegyezte: ritkán adódik, hogy ilyen egyedi ügyben ilyen speciális megoldást kell választani, de ez mindenképpen szakszerű és törvényes.

A maradék cselekmények vonatkozásában az ügyész szerint súlyosító körülmény, hogy többszörösen minősülnek, részben kiszolgáltatott személyek, nők sérelmére követték el, illetve hogy a vádlott bűnözői életmódra rendezkedett be. Kismértékben enyhítő körülmény ugyanakkor, hogy Hajdú a bíróság előtt már beismerte a rablásokat, illetve hogy némelyik kísérleti szakban maradt. Az ügyész nem említette az enyhítő körülmények között a jelentős időmúlást.

Ajánlott videó