Belföld

Századvég: a többség az előrehozott választások mellett

A megkérdezettek a válság kirobbantásáért Gyurcsány Ferencet és Kóka Jánost egyaránt felelősnek tartják. A válaszadók közel kétharmada egyetért Horváth Ágnes menesztésével, csaknem fele támogatja a liberális miniszterek visszahívását.

A Századvég és a Forsense közvélemény-kutatást végzett a kirobbant koalíciós válság megítéléséről és lehetséges következményeiről. A megkérdezettek 62 százaléka teljes mértékben vagy inkább egyet is értett ezzel a döntéssel. A népszerűségi rangsorok utolsó helyén álló egészségügyi miniszter elmozdítása tehát a válaszadók közel kétharmadának az egyetértését váltotta ki.

Romlott az SZDSZ megítélése

Erősen megosztja a közvéleményt az SZDSZ azon döntése, hogy Horváth Ágnes leváltása után visszahívja minisztereit a kormányból. Jóllehet a döntés támogatói vannak többen (49 százalék), ám kisebb részük helyesli csak ezt fenntartások nélkül, míg 35 százalékuk inkább ellenzi.

A Fidesz szavazóinak kétharmada inkább egyetért az SZDSZ-es miniszterek visszahívásával, az MSZP-szavazók többsége (55 százalék) viszont inkább ellenzi azt. Az összes megkérdezett 39 százalékának kisebb vagy nagyobb mértékben romlott az SZDSZ-ről alkotott véleménye az utóbbi napok történései hatására, javulásról viszont mindössze 9 százalékuk számolt be.

Egyaránt felelősek

A jelenlegi politikai helyzet kialakulásáért a kérdezettek közel ugyanakkora arányban tartják felelősnek Gyurcsány Ferencet és Kóka Jánost (71, illetve 69 százalék), valamint az MSZP-t és az SZDSZ-t (69, illetve 64 százalék). A Fidesz szavazóinak döntő többsége Gyurcsány Ferencet (95 százalék) és az MSZP-t (88 százalék) tartja felelősnek, míg az MSZP-szavazók az SZDSZ elnökét, illetve a pártot teszik felelőssé a kialakult helyzetért (79, illetve 59 százalék), valamint Orbán Viktort (65 százalék) és a Fideszt (60 százalék).

Megoldás: választások

A jelenlegi politikai helyzet öt lehetséges megoldása közül az előrehozott választások élvezi a válaszadók legnagyobb támogatottságát (42 százalék). Ezt követi az eredeti koalíció helyreállítása (19 százalék), míg a jelenleg körvonalazódó variáció, a kisebbségi kormányzás Gyurcsány Ferenc vezetésével mindössze a megkérdezettek 13 százalékának a támogatottságát nyerné el. A Fidesz szavazóinak több mint kétharmada (71százalék) az előrehozott választások mellett foglal állást, a szocialista párt támogatói körében viszont a koalíció helyreállítása a legnépszerőbb opció.

A kérdezettek közel kétharmada (63 százalék) van azon a véleményen, hogy az MSZP választási esélyeit hosszú távon rontaná a kisebbségi kormányzás. Ugyanekkora arányban vélekednek így az SZDSZ esélyeiről. A válaszadók 70 százaléka szerint a kisebbségi kormányzásból a Fidesz profitálna, ez a megoldás az ő választási esélyeit javítaná leginkább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik