Belföld

Szakadhat a koalíció

Gyurcsány Ferenc szombati beszéde után szakértőink úgy vélik, minden eddiginél nagyobb az esélye annak, hogy változás lesz a kormányban. Horváth Ágnes eltávolításának ötlete pedig akár szakításhoz is vezethet a koalíciós pártok között.

A miniszterelnök bejelentése, hogy leváltaná egészségügyi miniszterét, váratlan volt, hiszen Gyurcsány Ferenc eddig nem reagált érdemben párttársai éles hangú kijelentéseire, nem konfrontálódott a liberálisokkal. „A szombati beszéd tükrözheti azt, hogy Gyurcsány Ferencet is meggyőzték a szocialisták, hiszen Horváth Ágnes kirúgásával az MSZP akaratát közvetíti. A kisebbik koalíciós partner újabban nem túl népszerű a szocialisták körében, így nyilván ezzel kívánta a kormányfő párton belüli pozícióit erősíteni” – véli Szomszéd Orsolya. Hozzátette: az MSZP a héten politikusai kijelentéseivel erőt demonstrált, a szombati bejelentés azonban már túlmegy ezen.

Szakad a húr?

A Vision Consulting elemzője a FigyelőNetnek úgy nyilatkozott, hogy Gyurcsány mintegy casus bellit szolgáltatott az SZDSZ-nek, amely akár a koalíció felbomlásához vezethet. „Emlékszünk még a Medgyessy-modellre, ahol Csillag István menesztése volt a gyújtópont.

Gyulai Attila ennél óvatosabban fogalmazott lapunknak. A Political Capital vezető elemzője szerint jól látható, hogy Gyurcsány elveti a kisebbségi kormányzás lehetőségét. Azzal azonban egyetért, hogy a miniszterelnök átvette és nyíltan is kifejtette az MSZP-ből a héten kiáradt követeléseket, mint a koalíció felülvizsgálata vagy a biztosítási törvény újbóli átalakítása.

Gyulai Attila azonban felhívta a figyelmet arra, hogy bár az SZDSZ belső harcokkal küzd, válságban van, ha egy politikusát támadják, összezár. „Ez előrevetíti a koalíción belüli konfliktus lehetőségét” – fogalmazott a politológus. Hozzátette: nagy az esélye az átrendeződésnek, azt azonban nem lehet megjósolni, végül melyik forgatókönyv valósul meg: marad a koalíció, lecserélik Gyurcsány Ferencet, vagy felbomlik a kormány és kisebbségben kormányoznak tovább, esetleg előrehozott választások lesznek.

Velük vagy nélkülük

A kormányfő még délelőtt, a pártkongresszus nyitóbeszéde során jelentette be:úgy véli az egészségügyi reformpolitika mögött elfogyott a támogatás, új megoldásokra van szükség, amelyeket egy új miniszter hitelesíthet, ezért azt javasolta, hogy a koalíciós partnerrel közösen jelöljenek másik tárcavezetőt Horváth Ágnes helyére. Erről tájékoztatta Kóka János SZDSZ-elnököt és Horváth Ágnest is.

Horn Gábor az SZDSZ ügyvivője, kommentálva a kormányfő kijelentését elmondta, hogy hétfőn a párt frakciója és ügyvivő testülete összevont ülést tart, amelyen megtárgyalják majd a teendőket, ám közleményben jelezték egyoldalú döntésnek tartják Horváth Ágnes menesztését.

Az ellenzéki párok vegyesen értékelték a miniszterasszony menesztését: a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözölte Horváth Ágnes menesztését a kormányból, bár ennek már egy éve meg kellett volna történnie – jelentette ki Semjén Zsolt, a párt elnöke. A Fidesz részéről inkább úgy vélik Gyurcsány bárkit meneszt maga helyett. Ehhez a vonalhoz csatlakozott az MDF-is, részükről a kormányfő kudarcának titulálták a menesztést, és bűnbaknak érzik Horváth Ágnest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik