Belföld

Nem érzi magát bűnösnek Budaházy

Megkezdődött az alkotmányos rend megváltoztatása bűntettének előkészületével vádolt Budaházy György tárgyalása szerdán reggel a Fővárosi Bíróságon. A budapesti tüntetésekről ismert emberek, legalább félszázan, zsúfolásig megtöltötték a tárgyalótermet.

A bíróság épülete elé a két évvel ezelőtti Kossuth téri tüntetések és az MTV-székház elleni ostrom kapcsán ismertté vált Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke jelentett be szimpátiatüntetést, itt mintegy tucatnyi ember várakozik az ítéletre.

A bíróságon összegyűlt emberek csak nehezen tudtak bejutni a tárgyalóterembe, ahová egy nagyméretű, nemzetiszínű zászlót, és több árpádsávos lobogót is bevittek.

Nem bűnös?

A tárgyalás a vádirat ismertetésével kezdődött. A bírónak a tárgyalás elején többször figyelmeztetnie kellett a hallgatóságot a csend és a rend megtartására. Budaházy közölte: nem érti a vádat, s nem érzi magát bűnösnek.

Fegyveres harcra szólított fel (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Fegyveres harcra szólított fel? (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

A vád szerint a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló vádlott 2006. szeptember 27-e és 2007 március 15-e között 13 nyilatkozatot küldött meg közzététel céljából a kuruc.info és más portálok számára.

Két éve, október elsején az egyik ilyen nyilatkozatban olyan erőszakos cselekményekben való részvételre hívta fel olvasóit, „amelynek közvetlen célja a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megváltoztatása volt”.

Rend megváltoztatása

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly augusztus közepén közölte, hogy vádemelést javasol a férfi ellen, mert álláspontjuk szerint korábban két alkalommal is az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására hívott fel: egy ízben a főváros körülzárására, egy másik alkalommal pedig fegyveres harcra szólított fel.

Budaházy György neve az Erzsébet híd 2002. júliusi lezárásakor
vált ismertté, később számos tüntetést szervezett. A férfit tavaly március 15-én délután fogták el a Deák téren, és a rendőrök az NNI Aradi utcai épületébe vitték kihallgatásra. Este több ezer ember gyűlt össze az épület közelében, hogy szabadon bocsátását követeljék. A demonstrációt követően a tüntetők többször is összecsaptak rendőrökkel, hét rendőr és egy civil megsérült, a rongálás miatt többmilliós kár keletkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik