Belföld

Budapestre érkezik a világ legnagyobb repülőgépe

A 650 tonnás repülőgép a MOL berendezéseit szállítja Ománba.

Az ukrán gyártmányú Antonov-225 típusú repülőgépet eredetileg a Buran űrsikló szállítására fejlesztették ki, így ez a világ egyetlen olyan merevszárnyú repülőgépe, amely a törzsön kívül is képes rakományt szállítani. (A repülőgépszállító repülőről itt található egy video.)

Ebből a típusból összesen három darabot gyártottak, de a Budapestre érkező az egyetlen működőképes darab.

Budapestre érkezik a világ legnagyobb repülőgépe 1

Elõnézet

Az Antonov gyár külön flottát épített ki túlméretes szállítmányok célbajuttatására, amelyek a gyár Gostomel mellett lévő repülőtérén állomásoznak. A Ferihegyi repülőtér 3707 méter hosszú 2-es pályája alkalmas a gép fogadására. A betoncsík ugyanakkor keskenyebb, mint a gép fesztávolsága, ezért a pilóták Ferihegyen nem használhatják a külső (a gyep fölé nyúló) hajtóműveket – mondta a FigyelőNetnek Szollár Domokos, a repülőtér szóvivője.

A gép ezúttal Budapestről Ománba szállítja a MOL földgázkutatáshoz használt berendezéseit. A 180 tonnányi rakomány nagy részét adja az az 5 darab, egyenként 24 tonnás szeizmikus vibrátor, amelyek kisebb rengéshullámokat keltenek a földben. Ezek visszaverődését vizsgálják majd a geofonok, az eredményekből pedig a talaj összetételére lehet következtetni. Így állapítják majd meg, hogy az észak-kelet-ománi 43B nevű blokkban egyáltalán mit rejt a Föld mélye.

A kutatás körülbelül 10,7 millió dollárba kerül majd – mondta lapunk érdeklődésére Székely Péter, a MOL Oman pénzügyi vezetője. Ha a vizsgálatok potenciális szénhidrogén csapdát jeleznek, akkor a kutatófúrás további 14-16 millió dollárba kerül majd.

(A gép cikkünk megjelenésekor még nem érkezett meg Ferihegyre, a várhatóan késő este érkező gépről ezért később közlünk felvételeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik