Belföld

Már gyűjtik az aláírásokat

Szerdán megkezdődött az aláírásgyűjtés az egészségbiztosítás privatizációja elleni népszavazáshoz. Az első aláírók a népszavazási kezdeményezéshez csatlakozó civil szervezetek, szakszervezetek képviselői voltak; az íveket szerdán, Budapesten szignálták.

A népszavazáson felteendő kérdés – amelyet az Országos Választási Bizottság hitelesített, majd az Alkotmánybíróság jóváhagyott – Albert Zsolt és felesége nevéhez fűződik, és úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?”.

Albert Zsolt és felesége népszavazási kezdeményezéséhez csatlakozott a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ), az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Humanista Mozgalom, a Magyar Szociális Fórum, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Orvosi Kamara, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Védegylet.

Gaskó István, a kezdeményezést elsők között felkaroló és koordináló Liga Szakszervezetek elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: azt szeretnék, ha a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás már február 11-ére összegyűlne, vagyis addigra, amikor az Országgyűlés újra szavaz a köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényről.

Arra a kérdésre, hogy az aláírásgyűjtéshez várják-e pártok segítségét, illetve, hogy a Ligát, vagy bármely szervezetet megkereste-e már parlamenti erő, Gaskó István azt válaszolta, nem jelezte egyetlen egy párt sem, hogy csatlakozna, és nem is kérik a csatlakozásukat. Hozzátette: a jövő héttől az ország több pontján és a szervezetek budapesti, illetve megyei központjaiban várják az emberek aláírását.

Gaskó István elmondta: a Liga és Albert Zsolt között együttműködési megállapodás született, hiszen a szakszervezeti tömörülés – nagy számú tagsága és infrastrukturális háttere miatt – nagyobb eséllyel tudja összegyűjteni a szükséges számú aláírást, és a szakszervezeti vezető azt sem tartja kizártnak, hogy akár milliós nagyságrendben sikerül aláírást gyűjteni.

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem a népszavazás az elsődleges cél, hanem az, hogy az országgyűlési képviselők a választópolgárok akaratát hajtsák végre. “A következő körben, amikor szavaznak (február 11-én), merjék a nem gombot megnyomni” – fogalmazott az érdekvédő. Megjegyezte: a képviselőknek a választópolgár akaratát kell képviselnie a parlamentben, de mint a törvény december 17-ei szavazásán kiderült, a honatyákat a “legkevésbé sem érdeki a polgárok akarata”.

Éger István, az orvosi kamara elnöke azt mondta: a köztestület eddig is mindent megtett, hogy szakmai érvekkel meggyőzze a döntéshozókat, hogy az üzleti alapon működő egészségbiztosítás nem jó, azonban ezek a próbálkozások nem vezettek sikerre, így csatlakoznak a népszavazási kezdeményezéshez.
Albert Zsolt nyomatékosította, nem a reform és a magánosítás ellen van kifogásuk, csak azt szeretnék, hogy ezekről a kérdésekről az emberek dönthessenek. “Mi azt szeretnénk, ha a tízmillió magyar állampolgárt érintő kérdésben a nép akarata diadalmaskodna” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik