Belföld

Istállókban rohad sok ember nyugdíja

Egy börzsönyi faluban, négy marhaistállóban őrizetlenül rothadnak a rendszerváltás után megszűnt jó néhány vállalat iratai, bár egy cég évtizedekre előre felvette archiválásuk díját. A dokumentumok nélkül a nyugdíjba menő egykori dolgozók tehetetlenek lesznek – írja a Népszabadság.

Az istállóban van például egy dosszié, mely a paksi konzervgyár radiológiai vizsgálatait tartalmazta 1987-ből, egy évvel Csernobil után. Itt vannak a Budaprint Pamutnyomó-ipari Vállalat személyzeti minősítései az 1974 és 1978 közötti időszakból, a Skála Budapest 1986-os személyi nyilvántartó adatai.


Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!


Az Evig, a Bubiv, a Ganz-Danubius, a Hajtóművek és Festőberendezések Gyára, a Szerelvényértékesítő Vállalat, a Pallas Lapkiadó, a Hírlapkiadó és a Vico dokumentumai szintén itt lelhetők fel, őrizetlenül. A telephely kezelője, az Archívum Iratmegőrző Kft. egyike a rendszerváltás éveiben alakult archivátorcégeknek, 1995-re már több mint 7500 folyóméter iratot vett át. Ezek egy részét (5-10 százalékát) át kellett (vagy kellett volna) adni a levéltárnak, más részüket megadott idő elteltével fokozatosan selejtezni.

Bizonyos dokumentumokat egy-két, másokat tíz, húsz vagy ötven év elteltével. Ötven évig, körülbelül a 2040-es évek végéig kellene őriznie például sok olyan munkaügyi iratot, amellyel az egykori dolgozók a nyugdíjhoz a kereseti adataikat igazolni tudnák.

Az Archívum Iratkezelő Kft. épp most van felszámolás alatt. Az Archívum Kft. esete csak egy a sok közül: veszélyben vannak a kispesti Granit kőedénygyár és a Budapesti Húsipari Vállalat régi iratai egy XIII. kerületi pincében, vagy a Május 1. Ruhagyár dokumentumai egy budaiban. Sokszor kis, egyszemélyes bt.-k birkóznak erejükön felül az irathegyekkel, melyek lassan elkótyavetyélődnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik