Belföld

Piaci bért kapnak a közszolgák

A piaci jövedelmekhez igazítják a közszolgák bérezését – tudta meg a Népszabadság. Az átalakítás oka, hogy a jelenleg bruttó 712 ezer forintért dolgozó szakállamtitkárok a magánszférában, hasonló beosztásban, 2,5-3 millió forintot keresnének. Megszűnik a nyelvpótlék, valamint tudás és felelősség alapján differenciálnák a béreket.

Egy, a lap lap birtokába került dokumentum alapja egy felmérés, amely először teszi összehasonlíthatóvá a központi államigazgatásban dolgozók jövedelmét a magánszférában, hasonlóan felelős beosztásban adott fizetésekkel.

A kutatásból az derült ki, hogy míg az alacsonyabb pozíciókban a közszolgálat sokszor jobban fizet, mint a piaci szféra, a vezetői beosztásokban ez az arány nemcsak fordított, de a jövedelmi szakadék óriásivá nő. A jelentős bérkülönbség magyarázza, hogy a közigazgatás nem vonzza a kvalifikált, tapasztalt munkaerőt, miközben a tárcák felsővezetői posztjain viselt felelősség esetenként jóval nagyobb, mint amit a legtöbb magánvállalatnál viselnie kell.

Bár az előterjesztés szerint a munkaköri szintekhez rendelt havi illetmény alapja a hasonló munkakörben magánszférában elérhető jövedelem, attól egyelőre nem kell tartani, hogy egy minisztériumi vezető a piacihoz hasonlatos fizetést visz haza. A munkakörökhöz csatolt bérsáv közepe a piaciénak az alsó tíz százaléka lesz.

Az új szisztéma 2008-tól lépne életbe: míg eddig a minisztériumi főosztályvezetők például nagyjából hasonló fizetést vihettek haza, függetlenül attól, hogy mely tárca milyen súlyú területét felügyelték. Az új rendszer az osztályvezetők, főosztályvezetők és szakállamtitkárok között is differenciálna a munkakör betöltéséhez szükséges tudás és felelősség alapján. A főosztályvezetők munkaköri besorolása egy hatfokú skálán változhat.

Az új bérrendszerrel nemcsak a jelenlegi köztisztviselői bértábla szűnne meg, de a pótlékok, köztük a nyelvpótlék is. Az új rendszerben ugyanis pontosan meg lesz határozva, mely posztokon van szükség nyelvtudásra – ott a fizetés is ennek megfelelően magasabb lesz. A kormánykabinet előzetes döntése szerint, bár az új rend a jövő évtől lép hatályba, 2008-ban még nem, csak 2009-ben kezdődne a bérfelzárkóztatás: a különbség felét 2009-ben kapnák meg a vezetők, a kiegészítés másik felét 2010-ben. Ehhez a felzárkóztatásban részesülők illetményét 2009-ben átlagosan mintegy 13, 2010-ben csaknem 11 százalékkal kellene emelni a dokumentum szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik