Belföld

Megtartották a tűzijátékot

Rendben lezajlott az augusztus 20-i tűzijáték a fővárosban, bár kevés ember - körülbelül 250 ezer - látogatott csak ki a rakpartra. Az esti vihar veszélyeztette a megrendezést, a kezdésre azonban elvonult. A tűzoltókat folyamatosan riasztják országszerte a viharkárok miatt.

Rendkívüli esemény nélkül zajlott le a tűzijáték – mondta el Gál J. Zoltán, az Operatív Törzs irányítója. Beszámolt arról, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gratulált mindenkinek, aki részt vett a tűzijáték előkészítésében és lebonyolításában, illetve megköszönte munkájukat. A testület irányítója kitért arra, hogy a rendőrség becslése szerint nagyjából 250 ezer ember nézte a rakpartokról és a hidakról a tűzijátékot.

Az Operatív Törzs pirotechnikai szakértője a távirati irodának elmondta, hogy több tűzijátékbomba a gondos átvizsgálás ellenére nem indult el. Ez biztonsági kockázatot nem jelentett és valószínűleg a sok csapadék okozta – tette hozzá. A tűzszerészek elvégezték a mentesítést.

Az MTI helyszínen lévő tudósítói szerint a nézők részéről többször taps és üdvrivalgás fogadta a tűzijáték látványosabb részeit. A rakparton a tűzijáték alatt is néhány mentőautó állt készenlétben. A hagyományos augusztus 20-i látványosság után az érdeklődők nagyrészt a Szabadság híd felé távoztak a helyszínről.



Megtartották a tűzijátékot 1

Tekintse meg képeinket a tûzijátékról! (Fotó: Gáti András)


Este 9 órakor kezdték meg a tűzijátékot. Gál J. Zoltán korábban elmondta: valamennyi terület felelősétől azt az információt kapta, hogy a tűzijáték biztonságos megtartásának nincs akadálya. Az esemény megtartásáról hozott döntést fél kilenckor és kilenc óra előtt öt perccel is megerősítették.


Kilenc óra előtt pár perccel leállították a dunai hajóforgalmat a Dunán, fél kilencig 66 személyszállító hajó kötött ki az előre meghatározott kikötőhelyeken a Petőfi-híd és a Margit-híd között – tájékoztatta Gál J. Zoltán, az Operatív Törzs irányítója az MTI-t. Az idén először a tűzijáték ideje alatt a személyszállító hajók nem állhattak a Duna közepén, a Margit híd és a Petőfi híd közötti szakaszon a kikötőhelyeken kellett várakozniuk.


Jelesre vizsgázott


Jelesre vizsgázott mindenki, aki részt vett az állami rendezvények biztosításában – mondta Gál J. Zoltán, az Operatív Törzs irányítója a testület záró ülésén hétfőn késő este. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára zárásul azt mondta az Operatív Törzs tagjainak, “találkozunk október 23-án”.

Az Operatív Törzs tagjainak tájékoztatása szerint rendkívüli esemény sehol az országban nem történt, az előre bejelentett 740 rendezvényből 382-t tartottak meg. Elmaradt többek között a miskolci, a szekszárdi és a kazincbarcikai tűzijáték.

Muharay Árpád dandártábornok, a katasztrófavédelmi főigazgatóság főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy Borsod, Heves és Nógrád megyében még mindig piros meteorológiai riasztás van érvényben. Tájékoztatása szerint a viharos időjárás miatt a tűzoltók országszerte 341 helyen segítettek fakidőléseknél, vízszivattyúzásoknál, illetve tetőcserepek és kémények elmozdulásánál.

Sehol nem volt rendőri intézkedés


Lovász Győző, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredese beszámolt arról, hogy rendőri intézkedésre nem került sor a Budapesten kívüli augusztus 20-i rendezvényeken. A vihar miatt azonban két rendőrautó rongálódott meg, az egyikre fa dőlt, a másik pedig koccant, személyi sérülés egyik esetben sem volt.

Palocsai Zoltán, a Budapesti Rendőr-főkapitányság alezredese a budapesti rendezvényekkel kapcsolatban elmondta: a reggeli zászlófelvonást húsz ember próbálta megzavarni, de komolyabb rendőri beavatkozásra nem volt szükség, ahogy a Liberális Sátornál sem, ahol szintén egy hasonló méretű csoport megzavarta a gazdasági miniszter beszédét.

Több ezer érdeklődő

Összesítésük szerint a zászlófelvonáson 250, a tisztavatáson négyezer, az Air Race gálán 40 ezer, a Szent Jobb körmeneten háromezer, a Mesterségek Ünnepén egyidőben öt-hatezer, a Hősök terei MIÉP-gyűlésen ezer, a tűzijátékon pedig 250 ezer ember vett részt. Palocsai Zoltán beszámolt arról is, hogy nagyjából 1500 rendőr volt az utcákon a fővárosban a nap folyamán.

Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója közölte: 44 sérültet – köztük két külföldit – láttak el a nap folyamán, ebből 13 embert kellett kórházba vinni, kisebb és könnyebb sérülésekkel. Ez átlagos igénybevételnek számít – hangoztatta. Kiemelte: a tűzijátékról az emberek rendben mennek haza.

Bérczi László, a Fővárosi Tűzoltóság alezredese elmondta: a vihar miatt Budapesten 80 riasztást kaptak, ezek felénél már elvégezték a munkát, a tűzijáték biztosításában száz tűzoltó vett részt, személyi sérülés és tűzeset sem történt.

Az OMSZ jól vizsgázott

Buránszkiné Sallai Márta, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökhelyettese úgy látja, számításaik szerint alakult az időjárási helyzet. A nap közbeni jelentések ugyanis azt jelezték, hogy a tűzijáték kezdetéig elvonul a vihar és ez így is történt.

A Miniszterelnöki Hivatal az Expander 2000 Kft.-vel kötött szerződést az augusztus 20-i állami ünnepségsorozat megszervezésére. A nyertest közbeszerzési pályázaton választották ki.

Az ünnepségek teljes költsége mintegy 300 millió forint volt. Ennek közel egyharmadát a tűzijáték tette ki, nettó 95 millió forint értékben. A második legnagyobb tételt, nettó 51 millió forintot, a higiéniai és biztonsági intézkedésekre fordították, és közel ugyanennyibe, mintegy 50 millió forintba került a Hősök terén rendezett Történelmi Gála.

Miskolcon lefújták a tűzijátékot


Miskolc felé közeledik a vihar, a városban nem rendezik meg az augusztus 20-i tűzijátékot – mondta Veres László, a polgármesteri hivatal szóvivője. A szervező hétfőn este nyolc órakor úgy döntött, hogy a biztonság érdekében nem rendezik meg este 10 órától a tűzijátékot. A meteorológusok előrejelzése szerint a vihar ugyanis várhatóan akkor, illetve lehet, hogy már hamarabb csap le a városra.

A tűzijátékot – amelyre több tízezer embert vártak Miskolcon – kedden este 9 órától megrendezik, amennyiben az időjárás nem szól ismételten közbe.


Vihar és pánik volt


Lapunk munkatársának beszámolója szerint este hat körülb a Vigadó téren három méter volt a látótávolság. Mindenkit kitereltek a rakpartról és környékéről. A Bazilika környékén a szél miatt többen is elestek, sokan pánikszerűen menekülnek a múlt évihez hasonló esőben. A tetőkről cserepeket szakított le a szél, máshol sátrakat borogat. A Clark Ádám tér környékén jégeső esik, sokan szállodákban, irodaházakban keresnek menedéket. Az OMSZ egyébként este hat óra körül vörös riasztást adott ki Pest megye területére.



Megtartották a tűzijátékot 2

Pánikszerû menekülés a vihar elõl a Bajcsy-Zsilinszky úton – KÉPGALÉRIA!


A FigyelőNet értesülései szerint korábban a Balatonon és Székesfehérvárott is jégdarabok hullottak.


Viharkárok Fejérben, Győrben és Dél-Pesten


A Komárom-Esztergom megyei Vértesszőlősön a vihar kitörésének pillanatában villámcsapástól sérült meg egy középkorú férfi. A szemtanúk szerint a sérült egy vasoszlop mellett állt, a villám onnan jutott a testébe, ám nem szenvedett súlyos sérüléseket, a tatabányai kórház kardiológiai osztályára szállították.

Fákat csavart ki az erős, helyenként 80-90 kilométer erősségű szél, Seregélyesen pedig villám csapott egy szalmakazalba a hétfő délutáni viharban. Koltai Zsolt tűzoltóőrnagy tájékoztatása szerint rövid idő alatt 10-12 alkalommal riasztották egységeiket. Többnyire a vihar által kidöntött fákat kellett, illetve kell eltávolítaniuk Székesfehérváron, valamint Bicske és Mór térségében.

Utakat torlaszol el és autóra is esett letört faág Dél-Pesten – tájékoztatta Bérczi László, tűzoltó-alezredes az Operatív Törzs tagja. Elmondta: a vihar miatt az elmúlt fél órában nyolcvanszor riasztották a tűzoltókat a XIX., a XX., és a XI. kerületben, de ez a szám folyamatosan nő.


A hétfő délutáni felhőszakadás pincéket, garázsokat, mély fekvésű melléképületeket öntött el Sopronban, Győrött és Kapuváron. A heves zivatar Győrött csaknem kétszer annyi létesítménybe tört be, mint Sopronban. A megyében néhol 50 milliméter eső esett rövid idő alatt, ez a mennyiség csaknem egyhavi csapadéknak felel meg.


Elmaradt a Szent Jobb-körmenet

Elmaradt a budapesti Szent István-bazilika körüli, hétfő estére tervezett Szent Jobb-körmenet az eső miatt – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal. Tóth János Csaba elmondta: az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott tájékoztatás alapján döntöttek arról, hogy nem tartják meg a körmenetet.



Megtartották a tűzijátékot 3

Dió nagyságú jég esett a Vas megyei Csákánydoroszlón (fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA az augusztus 20-i viharról


Egy éve tragédiával végződött az ünnep

2006-ban nagy erejű vihar söpört végig Budapesten az augusztus 20-i tűzijáték alatt. A viharban a körülbelül másfél millió szemlélődő egyszerre, pánikszerűen hagyta el a Dunapartot. Összesen öten haltak meg az égi csapás következtében és többszázan megsebesültek a kidőlő fák és bódék miatt. Akkor nem terelték ki a Dunán horgonyzó hajókat a partra, és mint a vizsgálatok kiderítették, a szervezőkkel kötött szerződésben nem szerepelt menekítési terv sem. A Szilvásy György kancelláriaminiszter által felügyelt vizsgálat a katasztrófavédelmet, illetve az OMSZ-t marasztalta el, az ombudsmani vizsgálat szerint viszont éppen a MeH volt a felelős. Személyi felelősségrevonás azóta sem történt. 32 károsult később pert indított, jogerős ítélet azonban még nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik