Belföld

Sólyom mindenkit kitüntet

A FigyelőNet információi szerint idén 27 személyt javasolt a Miniszterelnöki Hivatal állami kitüntetésre augusztus 20-a alkalmából. Sólyom László hivatalának tájékoztatása szerint a felterjesztésre kerültek közül az elnök senki ellen nem emelt kifogás.

A Miniszterelnöki Hivatal lapunkat úgy tájékoztatta, hogy idén 27 embert javasoltak az államalapítás ünnepének alkalmából kitüntetésre. Az elismerésre felterjesztett személyek listáját időben elküldték a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, ahol véglegesítették a névsort.

Tari Sándor, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy az idén nincs olyan személy a listán, akinek kitüntetésével kapcsolatban kifogások merültek volna fel a köztársasági elnökben. Így valószínűleg idén nem ismétlődik meg a tavaly márciusi botrány, amikor Sólyom László nem volt hajlandó kezet fogni több kitüntetettel.

Az elnök meglepetései

Sólyom László többször bizonyította már, hogy szűknek tekinthető politikai mozgásterét képes teljes egészében kihasználni. Az Alkotmánybíróság pár héttel ezelőtt született döntése pedig meg is erősítette, hogy a kitüntetések adományozásában bármikor vétóval élhet.

Sólyom László köztársasági elnök tavaly március 13-án kérte ki az Alkotmánybíróság véleményét, mivel bár aláírta, de nem értett egyet több személy 2006. március 15-e alkalmából való kitüntetetésével. Akkor protokolláris botránynak számított, amikor a Kossuth- és Széchenyi-díjak parlamenti átadásakor elmaradt egy-egy kézfogás. Sólyom nem nyújtott kezet a kitüntetett Fekete János közgazdásznak, a Magyar Nemzeti Bank egykori – a rendszerváltást megelőző – elnökhelyettesének. Ugyanezen az ünnepségen Szabad György volt házelnök sem fogadta el a miniszterelnök gratuláló jobbját.



Sólyom mindenkit kitüntet 1

Sólyom tavaly márciusban nem nyújtott kezet, idén mindenkit elfogad (Fotó: MTI)



Az Ab Sólyomnak adott igazat

A kérdés annak kapcsán kapott ismét hangsúlyt, hogy Sólyom László nem volt hajlandó kitüntetni 75. születésnapja alkalmából Horn Gyula egykori miniszterelnököt, amíg kézhez nem kapta az Alkotmánybíróság (Ab) döntését. A taláros testület szerint a köztársasági elnöknek valódi, érdemi döntési joga van abban, hogy a köztársaság alkotmányos értékrendjébe ütköző kitüntetési javaslat esetén az arra vonatkozó előterjesztést ne írja alá, az adományozást megtagadja. Horn Gyula végül nem kapott kitüntetést.

A nemzeti ünnepen többek között Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében adnak át magas rangú állami kitüntetéseket a Parlamentben. Augusztus 20-án tisztikereszteket, lovagkereszteket és érdemkereszteket kapnak az arra érdemesek. Ilyenkor a szakminisztériumok is különböző szintű kitüntetésekkel jutalmazzák dolgozóikat.

A köztársasági elnök által kitüntetésre kerülők listáján szereplő személyeket első körben a minisztériumok javasolják a Miniszterelnöki Hivatalnak, ott kerül véglegesítésre a névsor. A MeH a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi osztályának továbbítja a listát, ahol személyenként véleményezik, hogy van-e akadálya a kitüntetés adományozásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik