Belföld

Elmaradt kézfogások

A köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetések mögött az egész nemzet elismerése áll, hiszen az elnök személye a nemzet egységét testesíti meg - mondta Sólyom László. Szabad György Gyurcsánynak, Sólyom László pedig Fekete Jánosnak nem nyújtott jobbot.

Az államfő a nemzet ünnepén, március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából díjakat adott át a Parlamentben. 


A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, Középkeresztje, Tisztikeresztje és Lovagkeresztje kitüntetéseket nyújtott át. Miniszteri előterjesztésre ezenkívül a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, valamint Arany, Ezüst és Bronz Érdemkeresztje kitüntetéseket adott át.

Feltűnő volt azonban, hogy a köztársasági elnök nem nyújtott kezet Fekete János közgazdásznak, Szabad György pedig Gyurcsány Ferenc jobbját nem fogadta el. Egy harmadik kitüntetett, Mosonyi Emil pedig betegségére hivatkozve nem jelent meg a ceremónián.

A Fidesz korábban arra kérte a kormányfőt, hogy három, a kitüntetésre felterjesztette nevet vonjon vissza, mert az ellenzéki párt szerint Sólyom László kifogást emelt ellenük. Az MTI értesülései szerint Sólyom László köztársasági elnök három személy, Fekete János közgazdász, Marjai József nyugalmazott miniszterelnök-helyettes és Mosonyi Emil vízépítőmérnök magas állami kitüntetését nem támogatná.


Idén 22-22 személyt tüntettek ki Kossuth-, illetve Széchenyi-díjjal. A Parlament kupolacsarnokában rendezett ünnepségen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik