Belföld

Ismeretlen cégé lettek a Jukosz külföldi érdekeltségei

Moszkvában kalapács alá került a Jukosz olajcég külföldi vagyona is – ezzel az utolsó vagyonrészt is kiárusították – de a vásárló pontos kilétét egyelőre homály fedi.

Ebben a csomagban egyebek között a szlovák vezetékmonopólium, a Transpetrol 49 százalékos része, a Jukosz holland egységénél levő külföldi vagyon és 1,5 milliárd dollárnyi készpénz is szerepelt.

A Jukosz-vagyon döntő részét eddig megszerző Rosznefty az árverés előtt azt közölte, hogy Promneftstroi nevű cégét indítja a mostani árverésen. Egyetlen ellenlábasa volt – a korábbi árverésekhez hasonlóan – a Versar nevű ismeretlen cég. Bár az aukción a Promneftstroi nyert, 305 millió dollárral, a kikiáltási árnál mindössze 2,5 százalékkal többel – az eseményt követően a Rosznefty azt a meglepő kijelentést tette, hogy nincs köze a Promneftstroihoz, és sem a Rosneft, sem hozzá tartozó cég nem indult az árverésen.

Az árverésen a Roszneftynek ugyancsak egy versenytársa akadt, a Benefit, amely kilépett a licitálásból a Rosznefty első ajánlata után. Ez a forgatókönyv hasonló volt a korábbi árverésekhez, amelyeken a Rosznefty más Jukosz-vagyon-részeket szerzett meg.

A Rosznefty már egy korábbi kényszerárverésen, 2005. decemberben megszerezte a Jukosz olajtermelő vagyonának legjavát.

Az évtized elején még legnagyobb orosz olajtársaságot, a Jukoszt néhány év alatt csődbe kergette az orosz kormány adóhátralék-követelése, a cég vezetőit és tulajdonosait pedig korábbi privatizációs szabálytalanságok vádjával vagy szabadságvesztésre ítélték, vagy az orosz hatóságok elől menekülve külföldön bújkálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik