Belföld

Nem lesz ötpárti nyilatkozat a homofóbia elítéléséről

Az ellenzéki pártok elutasították Gusztos Péter javaslatát egy, az intoleranciát és a homofóbiát elutasító ötpárti nyilatkozatról.

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője Horn Gáborral közösen javasolta, hogy a parlamenti pártok ötpárti nyilatkozat aláírásával, közösen tiltakozzanak az erőszak, az intolerancia, a homofóbia ellen. „Olyan események történtek hazánk fővárosának utcáin, amelyek mellett emberi jogokra érzékeny ember nem mehet el szó nélkül” – fogalmazott a politikus utalva arra, hogy szombaton este a Meleg Büszkeség Napján megtartott felvonulást szervezetten, előre kitervelten zavarták meg erőszakos ellentüntetők, és ezt követően egyeseket bántalmaztak is.

Európa nyugati országaiban egy ilyen felvonulás – amelyen több százezer, akár egymillió ember is részt vesz – toleráns hangulatban zajlik, ahol nemcsak az érintett közösség, de a tolerancia jegyében családok gyermekekkel is jelen vannak – mondta a politikus. Tőlünk keletre azonban nem ritka a fizikai bántalmazás. Gusztos szerint Szetey Gábor pénteki bejelentése után – amelyben a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára vállalta másságát – Magyarország előbbre lépett.

A Kereszténydemokrata Néppárt „nem foglalkozik a hétvégi provokációkkal” – közölte a KDNP. Ami történt, „rendőrségi ügy”, s így Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter „politikai felelőssége”. Balog Zoltán (Fidesz), az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke közölte: a Magyar Köztársaságban a rendőrség feladata, hogy biztosítsa minden ember számára a gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz fűződő szabadságjogok gyakorlását, valamint a közterületeken a közrend fenntartását. Ez nem politikai nyilatkozatok, vagy nyílt levelek függvénye, hanem a rendőrség alkotmányos kötelezettsége – hangsúlyozta.

A Magyar Demokrata Fórum szerint az SZDSZ tévesen értékeli a hétvégi eseményeket – közölte Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum képviselője. „A probléma, amely ellen minden pártnak fel kell lépnie, egy huligán kisebbség folyamatos utcai erőszaka, árpádsávos és nemzeti szimbólumok alatt. Mi, magyar demokraták akkor írunk alá bármit is, ha ez ellen az erőszakos kisebbség ellen lépünk fel először közösen, mert ez a kisebbség sem a gyülekezési törvényt, sem a nemzeti ünnepet, sem a szólásszabadságot nem tartja tiszteletben” – fogalmazott.

Szabóné Müller Tímea, az MSZP országgyűlési képviselője elmondta: pártja támogatja a nyilatkozat tartalmát, és alá is fogja írni. Az MSZP elítél minden olyan atrocitást, amely embereket nemi, faji, etnikai, vallási vagy szexuális orientációjuk miatt ér – fűzte hozzá. Az MSZP-s képviselő szerint szombaton olyan események történtek Budapesten, amelyek mellett a politika nem mehet el szótlanul: el kell ítélnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik