Belföld

Melegfesztivál beismeréssel

Csütörtökön, a meleg büszkeség napjának megnyitóján Szetey Gábor kormánytag, hazánkban egyelőre szokatlan módon, bejelentette, hogy ő is a saját neméhez vonzódik. A köztisztviselő beszédében az elfogadásról és a nem csak szavakban létező egyenlőségről beszélt.

Ezt a napot szerte Európában és a világban különböző események keretében ünneplik, koncertekkel és más rendezvényekkel. A 12. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál leglátványosabb eseménye, a meleg büszkeségnapi menet szombaton délután lesz Budapesten.

Nem az első, aki vállalja

Ungár Klára szabaddemokrata politikus volt az első és máig egyetlen parlamenti képviselő, aki vállalta homoszexualitását. 2005 márciusában egy tévéműsorban beszélt nyilvánosan erről. Bár akkor felvetődött, hogy létezik egy lista, amelyen 32 homo- és biszexuális politikus neve szerepel, azóta sem állt ki senki a nyilvánosság elé.

Korábban Párizs és Berlin polgármestere, illetve a német szabad demokraták elnöke is nyilvánosan vállalta, hogy homoszexuális. 2004-ben New Jersey demokrata kormányzója, James McGreevey feleségével az oldalán jelentette be, hogy homoszexuális kapcsolatban állt egy férfival, ezt követően pedig lemondott posztjáról.

Szetey Gábor, a MeH államtitkára

Szetey Gábor 1968-ban született és 2006. július 1-je óta a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a kormány személyzeti főnöke. A közgazdász végzettségű politikus korábban olyan cégeknek volt a személyzeti igazgatója, mint a Kraft Foods Hungaria vagy a Philip Morris.

Az SZDSZ jogi egyenlőséget sürget

Az SZDSZ törvénymódosítást kezdeményez, hogy az azonos nemű párokat is ugyanazok a jogok illessék meg, mint amelyeket jelenleg a házastársak élveznek – olvasható az SZDSZ Ügyvivői Testületének csütörtökön elfogadott határozatában.

Az azonos nemű párok jogi emancipációjáról szóló, öt pontot tartalmazó határozatban leszögezik: “egy szabad, demokratikus, európai jogállam jövője csak akkor biztosított, ha valamennyi állampolgára számára képes garantálni a sérthetetlen magánélethez és az egyéni boldogsághoz való jogot”.

A polgári törvénykönyv tervezett módosítása “a házasság intézményét kiterjeszti, és mindazokat a jogokat biztosítja az azonos nemű párok számára is – beleértve az öröklés, tartás, egészségügyi jogok, örökbefogadás lehetőségét – amelyeket a jelenlegi házastársak élveznek”.

A határozat felidézi: az SZDSZ számtalan alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon élő szexuális kisebbségek jogegyenlősége nem biztosított, hogy a rendszerváltás első évtizedének pozitív változásait követően Magyarországon – az európai és amerikai tendenciáktól eltérően – nem folytatódott a szexuális kisebbségek jogainak kiterjesztése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik