Belföld

Elkeresztelik a névtelen iskolákat

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amely szerint az a mintegy 50, eddig személynév nélkül működő budapesti iskola új nevet kap. Az elnevezést az iskolák választhatják ki, a főváros ajánlása szerint pályázattal vagy a diákok megszavaztatásával.

A Fidesz, az MSZP és az SZDSZ által közösen benyújtott javaslatot a Fővárosi Közgyűlés utolsó, június 28-i ülésén ellenszavazat nélkül fogadta el. Így 2008 szeptemberétől összesen ötven olyan oktatási intézményt keresztelnének el, amelynek eddig csak száma volt (mint például a 3. számú Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató központ), vagy csak a tevékenységét írta le (mint a Magyar Hajózási Szakközépiskola és Szakiskola esetében). Az új név persze csak az eddigi cím elé kerül, tehát az elnevezésben továbbra is benne lesz, mivel is foglalkozik az adott iskola.

„Az 50 intézményből egyébként körülbelül 20 speciális iskola, ezért különösen fontosnak tartom, hogy a névválasztás által is identitást adjanak a gyerekeknek” – mondta John Emese, az ötlet kitalálója a FigyelőNetnek. Az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője (aki egyben az oktatási bizottság alelnöke is) hozzátette: az iskolák javaslatait várják a nevekkel kapcsolatban, pontos menetrend azonban még nincs. „Valószínűleg a következő tanév folyamán kapjuk majd meg az ötleteket, amelyet először az oktatási bizottságnak, majd a Fővárosi Közgyűlésnek kell elfogadnia. Szeretnénk, ha a választás pályázattal vagy a diákok megszavaztatásával történne” – mondta John Emese.

A javaslat egyébként azt követően született, hogy a Fidesz felvetette a Tanácsköztársaság népbiztosáról, Varga Jenőről elnevezett intézmény átkeresztelését.

A főváros által fenntartott összesen 149 iskola közül 50 nevében nem szerepel személynév. A fennmaradó intézmények között több azonos nevű is van viszont: két Kossuth Lajos, Petőfi Sándor és Széchenyi István iskola is működik Budapesten. Kevés intézmény vett fel viszont női nevet; mindössze hét. John Emese lapunknak elárulta: örülne ha ez az arány javulna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik