Belföld

Patthelyzet alakulhat ki az SZDSZ-ben

A szavazás szorossága a párton belüli patthelyzetre hívja fel a figyelmet; a jövő nagy kérdése az, hogy tud-e a két politikus együttdolgozni - mondták az MTI-nek politológusok az SZDSZ szombati elnökválasztásáról.

Kiszelly Zoltán politológus felhívta a figyelmet, hogy az első szavazás patthelyzete arra világított rá, mennyire megosztott a párt. Kóka János kampánya a sikerességre épült, és a küldöttek végül a sikerességet magasabbra értékelték, ha hajszálnyival is, mint a hitelességet – tette hozzá.

Mint mondta, sok függ attól, hogy az új elnöknek milyen összetételű országos választmánnyal kell együtt dolgoznia. Az lenne a jó, ha Fodor Gábor lenne a párt lelkiismerete, például az országos választmány elnökeként – mondta, hozzáfűzve: így lehetne a két tábort kibékíteni egymással.

Megjegyezte: Kóka Jánostól most azt várják, hogy az ország sikerrégióiban jelen lévő, “a sikeresek, gazdagok és szépek” rétegpártjává vált SZDSZ-ből tud-e újra országos középpártot építeni. Ez 2009-ben fog eldőlni, akkor derül ugyanis ki, hogy a párt meg tud-e szerezni két mandátumot a 22 európai parlamenti mandátumból.

Gyulai Attila, a Political Capital kutatási igazgatója szerint a szavazás szoros eredménye mögött az áll, hogy sikeres volt Fodor Gábor kampánya arról, hogy képes operatív módon vezetni a pártot, valamint hogy Kóka János néhány hibát követett el az elmúlt időszakban.

Szerinte is fontos lesz az ügyvivő testület összetétele, és lényeges az is, hogy a két politikus békét tud-e kötni egymással, és az általuk képviselt kétféle liberális megközelítés ki tudja-e egészíteni egymást. Ha civakodást, belső ellenzékbe vonulást hoz a jövő, akkor az SZDSZ elveszíti azt az előnyt, amit ezzel a nyílt és versenyszerű kampánnyal megszerzett – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik