Belföld

Orbán felelősségét boncolgatta a világsajtó

A külföldi lapok szerint a Fidesz elnöke veszélyes játékot űzött március 15-én. Az osztrák és a német lapok úgy fogalmaznak: a magyarországi rendzavarásokban közvetett szerepet vállalt Orbán Viktor.

Orbán Viktor veszélyes játékot űz, ha politikai jelszavakkal tüzeli fel az erőszakra kész fiatalokat – írta szombati kommentárjában az osztrák Die Presse. A konzervatív újság szerint két komponensből álltak össze a csütörtöki zavargások. Egyfelől a magyar (zömmel fővárosi) fiatalság radikális, erőszakra kész szegmenséből, másfelől a konzervatív ellenzék vezéréből, aki politikai jelszavakat szállít az ifjú jobboldali radikálisok pusztító akcióihoz.

A kommentátor nem vitatja, hogy 1989 óta a baloldali-liberális magyar kormányok súlyos hibákat vétettek. Ám az ország gazdasági és költségvetési nyomorúságáért az 1998-2002 között regnáló Orbán-kormány is ugyanakkora felelősséget visel. Ha Orbán hatalmon maradt volna, akkor ma ő állna a katasztrófa középpontjában. Így viszont a becsvágyó akarnok – aki soha nem heverte ki a bukást – szítja a gyűlöletet a társadalomban. Ez nagyon, nagyon veszélyes játék – vélte a Die Presse.


Középpontban az Árpád-sáv

“Árpádsávos zászló alatt” címet adott kommentárjának a liberálisabb hangvételéről ismert Der Standard, rámutatva: amióta a jobboldali populista Orbán Viktor sikeresen polarizálta két táborba a magyar társadalmat, az ország nem képes normális módon megünnepelni nemzeti évfordulóit. Orbán, aki a radikális jobboldal iránti békülékeny jelzésekkel kiengedte a szellemet a palackból, ezúttal is több tízezer híve előtt mondott beszédet, a kormányzók “elkergetését” ígérve a tömegnek, amely szép számban lengetett baljós árpádsávos zászlókat.

A középkori magyar állam jelképét, némileg módosított formában, a nyilaskeresztes magyar nácik használták, és a megemlékezéseket megzavaró csőcselék, majd az esti utcai randalírozók is piros-fehér csíkos lobogókat hordoztak. Mindaddig, amíg Orbán lebegteti viszonyát a politikai paletta jobbszéléhez és annak jelképeihez, nem fog megnyugodni Magyarország – mutatott rá a Der Standard.


Lejáratja magát az ellenzék?

Magyarországon önmagát járatja le az ellenzék címmel jegyzetben foglalkozott a német konzervatív Die Welt című lap szombaton a március 15-i eseményekkel.

A tekintélyes újság cikkének bevezetőjében idézte Orbán Viktornak azt a kijelentését, hogy egy demokráciában is el lehet kergetni egy kormányt. Például az utca diktátumával? – tette fel a kérdést a Die Welt jegyzetírója, hozzáfűzve: a Fidesz elnöke a nemzeti ünnepen elhangzott beszédében legalábbis nyitva hagyta ezt a lehetőséget. Tüntetők százai pedig mindezt felhívásként értékelték az utcai összecsapásokra. Orbán – fogalmazott a konzervatív újság – a tűzzel játszott. Ez pedig nemcsak Magyarország tekintélyének árt – azon ország tekintélyének, amelynek korábban ő maga is miniszterelnöke volt -, hanem saját magának és az általa vezetett polgári erőknek is, még pedig jobban, mint ellenfelének, Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnöknek.


A Die Welt szerint Orbán párthívei közül néhányan lebontották azokat a barikádokat, amelyek a parlamentet védték a – részben erőszakos – tüntetőktől, jobboldali radikális jelképekkel játszanak, és antiszemita célzásokat tesznek. Ennek következtében sok magyar Gyurcsányt támogatja, noha elegük volt a szocialistákból. Választható alternatívát nem találnak. Ezért pedig Orbán is felelős – hangsúlyozta a Die Welt.


Orbán mondatát idézik

Kommentárt szentelt a magyarországi eseményeknek a Süddeutsche Zeitung is. A liberális újság szerint demokratikus politikusok számára meg kellene tiltani, hogy ittas csőcselékkel és huligán mintára szerveződött jobboldali szélsőséges verekedőkkel érintkezzenek. A lap szerint Orbán igyekszik kihasználni ezt, kísérletet tesz a demokratikus akaratnyilvánítás “kikapcsolására”, s az utcát helyezi ezzel szembe. “Még egy demokráciában is elkergethető a kormány” – idézte Orbánt a lap. A konzervatív politikus jóformán soha nem jelenik meg a parlamentben, ehelyett arra törekszik, hogy a tömegekkel a háta mögött és a verekedőkkel szövetségben megváltoztassa a demokratikus választások eredményeit.

Orbán nem tudja megmondani, hogy az erőszakhoz folyamodóknak – akiket ő hívott az utcára – akar-e visszavonulót fújni. Ennek kapcsán felmerül a nyomasztó kérdés: miként viselkedik majd Orbán és az általa vezetett Fidesz, ha egyszer ismét megnyeri a választásokat? Vajon akkor ismét visszaadják a parlamentáris intézményeknek az őket megillető jogokat, vagy ismét az utcán politizálnak majd? Ha nem fékezi meg őt senki, Orbán a fiatal és ingatag magyarországi demokrácia működését kockáztatja – írta a Süddeutsche Zeitung.

Cseh szemtanút idéznek

Magyarország az erőszakkal teli éjjel után az események felelőseit keresi. A kormány és az ellenzék egymásra mutogatnak – írja tudósításában szombaton a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap.

Az “Ősszel elkergetjük a kormányt” cím alatt közölt írás elején a szerző, Gregor Martin Papuček, egy név nélkül nyilatkozó férfi szavait idézi, aki kifejtette: szomorúnak és szánalmasnak tekinti mindazt, ami ma Magyarországon történik. Az ünnepet úgy képzelné el, hogy a politikusok távol maradnának tőle, s nyugton hagynák az embereket. “Most azonban olyan zászlókat tűznek ki, amelyek alatt a II. világháború idején 600 ezer magyar zsidót deportáltak. Sokan a tiltakozók közül ezt nem is tudják. És ez a legszomorúbb…” – állította a nyilatkozó.

“A független megfigyelő szinte elcsodálkozott azon, hogy a kormányfő egyáltalán miért mutatkozott, amikor jól tudta, hogy mi vár rá. Másodszor akkor rökönyödhetett meg (a megfigyelő), amikor az ellenzék vezére, Orbán Viktor elmagyarázta, hogy a demokratikus rendszerben is lehetséges a kormány ‘elkergetése’. Ráadásul még az időpontot is kitűzte: ha a kormány takarékossági intézkedéseiről szóló őszi népszavazás után Gyurcsány nem távozik, a nép ‘disznólépésben’ elkergeti” – írja a tekintélyes konzervatív újság.

A tiltakozó akciók a Fidesz nagygyűlésének békés befejezése után a második felvonásukba léptek, amelynek semmi köze sem volt az elsőhöz. A szerző szerint a tüntetők nagyon jól meg voltak szervezve, folyamatosan kommunikáltak egymással, de a rendőrség ezúttal mindenre fel volt készülve, s legyőzte őket. Budapest belvárosának a felét azonban ismét tönkretették, bár most nem annyira, mint ősszel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik