Belföld

Már tárgyal a fővárosi MSZP és SZDSZ

Az MSZP és az SZDSZ budapesti elnöksége kijelölte a budapesti koalíciós tárgyalások delegációit - közölték kormánypárti politikusok kedden az MTI-vel.

Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke elmondta, hogy Bőhm Andrással, a párt országos tanácsának elnökével együtt kapott megbízást a tárgyalásokra. A háromfős delegációnak tagja lesz a főpolgármester által megbízott személy is, aki várhatóan Ikvai-Szabó Imre lesz. Danielisz Béla fővárosi MSZP-s képviselő közölte, hogy az MSZP budapesti elnökével Molnár Gyulával és Steiner Pál fővárosi és országgyűlési képviselővel együtt hárman egyeztetnek majd az SZDSZ-szel.

Mindkét politikus úgy vélte, hogy a hetekkel ezelőtti egyeztetésekhez képest új alapokra helyezett tárgyalások várhatók a városirányítással és a képviselő-testületi munkával összefüggő kérdésekről. Egyetértettek abban is, hogy a koalíciós tárgyalások két hét alatt lezárhatók.

Ettől függetlenül a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését akár már a jövő héten megtarthatják. Főpolgármester-helyetteseket azonban ekkor még nem választanának. A koalíciós tárgyalásokon dől majd el ugyanis, hogy milyen lesz a városirányítási struktúra, ami függvénye a főpolgármester-helyettesek számának. Az SZDSZ a választások előtt egy főpolgármester-helyettesi posztot igényelt, a szocialistáknak pedig kettőt indítványoztak. Ezzel megfeleznék az eddigi hat helyettes számát. Hasonlóképpen, gyakorlatilag megfeleznék a korábbi 22 bizottság számát is.

Lakos Imre hangsúlyozta, hogy a koalíciós tárgyalásokat részben azért kell szinte a nulláról kezdeni ismét, mivel “a választások hoztak egy helyzetet”, illetve, mert ezeket korábban Demszky Gábor nevében folytatták, most viszont az SZDSZ-nek, mint pártnak is be kell kapcsolódnia. Emlékeztetett rá, hogy a négy évvel korábbi koalíciós megállapodást a frakcióvezetők és a főpolgármester mellett a két párt budapesti elnöke is aláírta.

Danielisz Béla szerint a tárgyalások új alapokra helyezését elsősorban nem a választások, hanem a politikai helyzet indokolja. Hozzátette, hogy a közös program alapján kell meghatározni a közös irányítással, a hatékony bizottsági struktúrával és a főpolgármester-helyettesekkel összefüggő kérdéseket. Ez utóbbiak esetében elsődleges a feladatmegosztás és a prioritások meghatározása.

A politikus személyes véleménye, hogy a korábbi struktúra módosítást igényel. Példaként említette, hogy az eddigi kettő helyett, akár egy humánpolitikai főpolgármester-helyettes is elegendő lenne. A városüzemeltetésről pedig leválaszthatnák a stratégiai fejlesztéseket.

Ugyancsak személyes véleménye, hogy a főpolgármester-helyettesek mellett, erős hatáskörrel rendelkező tanácsnokokra van szükség. A bizottságok számát oly módon csökkentenék, hogy 3-4-et összevonnának úgynevezett mega-bizottságba. Ezek mellett 4-5 “egyszerű” bizottság maradna. E testületek létszámánál érvényesítenék a közgyűlési számarányokat, ahol 51 százalék a kormánykoalíció többsége. Az ellenzéknek várhatóan ugyanolyan jellegű bizottságok vezetését ajánlják fel, mint amilyeneket eddig is irányítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik