Belföld

Gyurcsánynak nem kell lemondania

A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint az egyértelmű választási vereség ellenére a kormány nem fog lemondani, mert Gyurcsány Ferenc élvezi a koalíció pártjainak támogatását. A tüntetőknek viszont újabb motivációt adhat az eredmény.

Az adatok közel 100 százalékos feldolgozottsága mellett elmondható, hogy a Fidesz nagyarányú győzelmet aratott: egyetlen megyei közgyűlésben sem sikerült az MSZP-nek többséget szereznie, Hevesben és Budapesten sikerült egyedül döntetlent kihozniuk. Demszky Gábor viszont – igaz, kevesebb, mint két százalékpontos különbséggel – de ismét Budapest főpolgármestere lett.

A Fidesz K.O.-val győzött

Török Gábor politológus az eredményeket értékelve a Magyar Televízióban elmondta: egyértelmű tendencia, hogy az ellenzék irányába erőátcsoportosítás történt. „A Fidesz egy hajszál híján K.O-val nyerte meg a választást” – fogalmazott Budai Bernadett. A szakértő hozzátette: ezt csak az enyhíti, hogy Demszky Gábor ismét megnyerte a főpolgármesteri széket, illetve hogy a fővárosi közgyűlési mandátumok felét a kormány meg tudta szerezni. „Az MDF is győztesnek mondható, mert a tavaszi öt százalékos szerepléshez képest javítani tudott. Az SZDSZ azonban az egyik nagy vesztes: 1990 óta nem szerepelt még ilyen rosszul a liberális párt. A másik meglepő eredmény, hogy a MIÉP-nek nem sikerült bekerülni a fővárosi körgyűlésbe” – foglalta össze Budai Bernadett.
Gyurcsány nem fog lemondani

„Közjogi következménye nincs a választási eredménynek a parlamenti erőviszonyokra vonatkozóan” – mondta lapunk kérdésére Debreczeni József. A politológus hozzátette: Gyurcsány Ferenc még nagyobb ellenszélben lesz kénytelen kormányozni. „Egy ellenzéki párt, ha ilyen arányban megnyer egy választást, akkor politikailag felvethető, hogy ezt úgy értelmezi: a kormány mondjon le” – mondta Török Gábor politológus a Magyar Televízióban. A szakértő alkotmányosan rendben lévőnek találta, hogy Orbán Viktor elment addig a határig, hogy kimondta ezt. A politológus ugyanakkor leszögezte: tisztában kell lenni azzal, hogy a parlament összetételét az önkormányzati választás eredménye nem érinti. „Egy ekkora választási győzelem után a mindenkori ellenzék ezt kimondhatja, politikailag megteheti, de ez a fal, ameddig elmehet” – vélekedett. Hozzátette: innentől kezdve a labda a kormánykoalíció térfelén pattog. Mind mondta, a koalíción múlik, hogy erről nem vesz tudomást, vagy önválságba sodródik és esetleg „belső feszültségeik közjogi megoldásban vezetődnek le”.

Gyurcsány miniszterelnök, de nem pártelnök

Budai Bernadett hozzátette: az MSZP-n belül valószínűleg nagyobb lesz az elégedetlenség a kormányfővel szemben, mivel nagyobb vereséget szenvedtek, mint amire számítottak. „Ennek ellenére a frakció nem fogja belülről leváltani, mert egyrészt Gyurcsány megtartotta a támogatottságát a koalíción belül, másrészt továbbra sincs alternatívája, nincs olyan személy, aki átvehetné a helyét. A párton belül ráadásul a vereséget valószínűleg inkább a megszorító csomagnak tudják be, nem pedig a kormányfő hibájának” – véli a szakértő. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kérdés, mi lesz pártelnöki ambícióival. Budai szerint egy ilyen helyzetben lehet, hogy jobb lenne átgondolni ezt a lépést és inkább egy kompromisszumos személyt találni pártelnöknek.

A Kossuth tériek fellelkesülnek, majd haza mennek

A FigyelőNet által megkérdezett szakértők véleménye megoszlik arról, hogy a tüntetők lelkesedésének újabb lökést ad-e a választási eredmény, vagy éppen ellenkezőleg: előbb-utóbb hazamennek. Debreczeni József szerint el fog halni az utcai tüntetés. A politológus azt is kihangsúlyozta, hogy esténként legfeljebb húszezren vonulnak az utcára, ami a magyar lakosság mindössze 0,2 százalékát jelenti. „A Fidesz óvakodott attól, hogy nyíltan az utcára szólítsa az embereket, nem hiszem, hogy ezt követően közeledés lenne tapasztalható. Sem Navracsics Tibor, sem Orbán Viktor beszédéből nem az tűnik ki, hogy fokozni akarnák a feszültséget ezzel” – véli Debreczeni József.

Budai Bernadett szerint ezzel szemben a választási eredmény, illetve Sólyom László beszéde újabb lendületet ad majd a tüntetőknek, és az ellenzéki párt magatartása is változni fog. „Eddig nem volt egyértelmű, hogy a demonstrálóktól való elhatárolódás vagy a mellettük történő markáns kiállás hoz-e több hasznot. Én arra számítok, hogy a Fidesz viszonya támogató irányba fog elmozdulni” – hangsúlyozta a szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik