Belföld

Ezrek tüntetnek a Gyurcsány-csomag ellen

Sárga lapot kapott a kormány a hat szakszervezeti szövetség közös budapesti tüntetésén, melyen több ezer ember gyűlt össze, hogy rábírják a kormányt a Gyurcsány-csomag visszavonására. Tőkésellenes hangulat.

Cseh Tamás, Republic, Edda és a Beatrice együttesek “munkás” témájú dalai szolgáltatták a háttérzenét Képviselői Irodaház előtti parkba érkező tüntetők számára, akik átvehették szakszervezetektől az egyenpolókat, zászlókat, “sárga lapot a kormánynak” szlogenű szórólapokat, kék színű lufikat. – Legalább jó zene van – hangzott a rendőrök egyöntetű véleménye annak ellenére, hogy a melegben kellett biztosítaniuk a rendezvényt.

Délelőtt 11 órakor a Himnusz elhangzásával kezdődött a hat országos szakszervezeti szövetség által a Képviselői Irodaház elé meghirdetett tüntetés. A demonstráció kezdetére az irodaház előtti park megtelt több mint 30 civil szervezet képviselői is jelen vannak a demonstrálók között.

A hat országos szakszervezeti szövetség – a focivébé aktualitása kapcsán – sárgalapot mutatott a kormánynak, ami egyelőre nem piros lap. A hat országos szakszervezeti szövetség úgy döntött, hogy a tervezett intézkedések ügyében az országgyűlési képviselőkhöz fordul, és felszólítja a törvényhozás tagjait, hogy szavazatukkal ne támogassák a munkavállalókat sújtó hátrányosan érintő törvényeket.

Magyar cégek

Tűzoltásra van szükség – kezdte beszédét Gaskó István, a LIGA elnöke. – Vajon ki gyújtotta meg? – tette fel a kérdést, mire a tömegből “Gyurcsány” bekiabálásokkal válaszolnak. Gaskó István kitér arra a beszédében, hogy a kormány vonja vissza a legnagyobb megszorító tételeket, s erre figyelmeztetve mutattak fel sárgalapot a kormánynak, mire többen
bekiabáltak: “piros lapot inkább.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke beszédében a multinacionális cégeket bírálta, amelyek elszívják a magyar vállalkozásoktól a támogatásokat. – A magyar nemzetnek inkább a magyar munkavállalókat kellene támogatnia – mondja. Új egyensúlyra kellene a kormánynak törekednie, ha pedig ez nem valósul meg, akkor mindenképpen folytatni kell a tüntetést, akár már a következő héten – hangzott el Palkovics felszólalásában.

Később Pataki Péter, MSZOSZ alelnöke is a pódiumra állt: „Mi vagyunk azok, akik bérből és fizetésből élünk. Sokan igénybe veszik a szolgáltatásainkat mindenféle ellenszolgáltatás, fizetés nélkül” – hangzik el beszédében, melyre fütyülés, dudálás és kereplés volt a válasz a tömegből. „Azt gondoljuk, akik vagyonosodnak, nagyobb arányban kell vállalni a terheket. Nem az egykulcsos adó az igazságosság” – hangzik el a felszólalásában, melyre szintén fütyülés érkezik a tüntetők közül. Azért kell tiltakoznunk a csomag ellen, mert nem egyenlő mértékben osztja a terheket, bár ezt hirdette meg a kormány – teszi hozzá Pataki. Egy tisztességes tárgyalással az ország érdekét szolgáló megállapodás hozható. Ha ez nem valósul meg, akkor keményebb válaszokat ígér – fejezi be felszólalását.

Ember, utána a profit

Új egyensúlyt ígért a kormány, de ez a lakosságnak megszorítás – jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, aki hangsúlyozta: a kormány azt gondolja, hogy ha a megszorítás nagyobb terhet ró a munkavállalókra, kisebb részét a tőkésekre, minden rendben van. „Jelmondatunk: előbb az ember, azután a profit. A kormány éppen fordítva állítja” – mutatott rá Borsik.

Közös nyilatkozat

A demonstráció végén felolvasták a hat szakszervezeti konföderáció által korábban elfogadott állásfoglalást. Ez egyebek mellett kimondja, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban folytatott tárgyalások eredménytelenségének a kormány merev, formális egyeztetésekben kimerülő magatartása volt az oka. Megállapítják azt is, hogy a megszorító csomag a fekete- és szürkegazdaság felé tereli a vállalkozásokat.

A szakszervezetek állásfoglalásukban visszautasították “a közszféra reformnak álcázott tönkretételét” és a szakszervezetek törvényben garantált jogainak semmibevételét. Felszólították a törvényhozás tagjait, hogy a intézkedéscsomag hétfői zárószavazásán szavazatukkal ne támogassák a munkavállalókat súlyosan hátrányosan érintő törvényeket.

Negyed egykor a Szózat elhangzásával véget ért a tüntetés, majd ismét felhangzottak zárásképpen a “Vesszen a kormány”, “Gyurcsány mondjon le” skandálások, melyeket az újra felcsendülő “Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” című slágerrel induló zenés blokk hallgattatott el. Rendbontásra, rendőri beavatkozásra nem került sor a körülbelül egy órás tüntetés idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik