Belföld

TASZ: a drogfogyasztók iskolázottabbak az átlagos bűnelkövetőknél

A TASZ legújabb, „Drogpolitikai jelentés 2006” című kiadványának célja, hogy átfogó körképet nyújtson a hazai drogjogi szabályozás és adatgyűjtés fogyatékosságairól, illetve leszámoljon a drogpolitikával kapcsolatban széles körben elterjedt mítoszokkal és előítéletekkel.

A Társaság a Szabadságjogokért 12 éve érvel a kábítószerek csekély mennyiségben, saját használatra történő tartásának (vagyis a fogyasztói magatartásnak) a dekriminalizációja mellett. A jelentés szerint a kábítószerrel való visszaélés miatt büntetőeljárás alá vont személyek túlnyomó többsége puszta fogyasztó (91 százalék), 30 évnél fiatalabb (97 százalék), jóval iskolázottabb, mint az átlagos bűnelkövető, többségében marihuánát használ (több mint 50 százalék) és büntetlen előéletű (kb. 70 százalék). A büntetőjog szigora a TASZ szerint elsősorban a drogokkal kísérletező, egyébiránt törvénytisztelő és tisztes megélhetéssel rendelkező fiatalemberek ellen irányul – miközben a droghasználók növekvő száma azt jelzi, hogy a szigor elrettentő ereje egyáltalán nem érvényesül.

A társaság szerint bár a börtönbüntetés alternatívájaként a törvény lehetővé teszi az ún. elterelés (6 hónapos prevenciós vagy kezelő program) választását, ez az intézmény nem mentesíti a kriminalizáció káros következményeitől a droghasználókat, ezenkívül túlnyomó többségében alkalmi marihuánahasználókat kötelez kényszerkezelésre. A TASZ szerint a kényszerkezelés etikátlan, anyagilag is érdekeltté teszi a segítő szakembereket olyan ellátás nyújtására, amely szükségtelen, és elvonja az erőforrásokat az igazán súlyos esetek kezelésétől.

A jelentés szerint a droghelyzetről kialakult torzított kép hamis válaszfalat emel a legális és illegális drogok közé, és nem különbözteti meg megfelelően az illegális drogok problémás és nem problémás fogyasztóit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik