Belföld

Helyi népszavazás lesz a Hajógyári-sziget szabályozási tervéről

Szeptember 12-ére helyi ügydöntő népszavazást ír ki a budapesti III. kerületi képviselő-testület az Óbudai Hajógyári-sziget szabályozási tervéről szóló, pénteken elfogadott rendelet megerősítésére.

A testület 24 igen és 6 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a szocialista frakció kezdeményezését, a népszavazást így szeptember 12-én tartják meg. A sziget szabályozási terve a döntés szerint szeptember 23-án léphet majd hatályba, a hároméves változtatási tilalom ugyanis szeptember 24-én jár le. A terv lehetővé teszi összességében 320 ezer négyzetméter területű építmény, többek közt kaszinó, konferenciaközpont és szállodák megépítését. (Az eredeti tervekben egyébként mintegy 600 ezer négyzetméteres beépítés szerepelt.) Az önkormányzatnak mindenképpen lépnie kellett az ügyben, ugyanis bár a tervezett beruházás megvalósulását már nem tudja megakadályozni, ráhatással lehet, hogy minél kisebb felületet építsenek be a szigeten.

Demonstráció a Hajógyári-szigetért

A pénteki ülés kezdetétől civil szervezetek kezdeményezésére mintegy hetvenen tiltakoztak a Hajógyári-sziget beépítése ellen az óbudai önkormányzat épülete előtt. A tüntetők helyi népszavazás kiírását követelték az ügyben, amely azt a kérdést érintené: lehessen-e a jelenleginél nagyobb beépítettség a szigeten. A testületi ülésen nem támogatták a civil szervezetek ez irányú kezdeményezését.

Tiltakozik a Védegylet

A Védegylet az Óbudai-Békásmegyeri Önkormányzat ülésén megismételte eddigi álláspontját, miszerint ellenzi a Hajógyári Sziget olyan mértékű beépítését, amit az önkormányzata pénteki döntésével megengedett. A szervezet álláspontja szerint az önkormányzat annak ellenére fogadta el a tervet, hogy a civil nyomásra, de önkormányzati megrendelésére, egy független szakértői cég által májusban elkészült Stratégiai Környezeti Vizsgálat számos ponton alátámasztotta a civil szervezetek által aggályosnak ítélt pontokat, így a beruházás forgalomvonzó hatásának következményeit, a zöldterület csökkenését, a talajvízáramlásra gyakorolt és a városképi hatásokat is ítélte meg.

Az Álomsziget

A Hajógyári- sziget déli részén, az egykori gyár területén a beruházó hét szállodát, valamint konferenciaközpontot, négy apartmanhotelt, kaszinót, wellness központot valamint sportpályákat építhet. A programban a beruházó 14,5 milliárd forint értékű közcélú fejlesztést is vállalt, így a többi közt árvízvédelmi létesítményeket épít, és elvégezteti a Hadrianus-palota régészeti feltárását. Az infrastrukturális beruházás során közlekedési fejlesztéseket is végrehajtanak: autóutat, állomásokat, bicikliutat, valamint olimpiai kajak- és kenupályát is kialakítanak.

A Plaza Centers 100 százalékos tulajdonában álló Ercorner Kft. 2003-ban nyerte meg a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. üzletrészének értékesítésére kiírt privatizációs pályázatot. A társaság a 66,79 százalékos üzletrészért 4,6 milliárd forintot fizetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik