Belföld

Hétfőn szavaznak a legfőbb ügyészről

Hétfőn titkos szavazással döntenek a legfőbb ügyész személyéről a képviselők. A köztársasági elnök jelöltjének, Horányi Miklósnak a kinevezését, sajtóértesülések szerint, nem támogatják a kormánypártok. A kétnapos plenáris ülésen ezenkívül vitáznak majd a honatyák az oktatásról és az államháztartásról is.

Hétfőn kell megválasztaniuk a képviselőknek a legfőbb ügyészt, Polt Péter hatéves megbízatása ugyanis május 16-án járt le. Az Országgyűlés plenáris ülésén egyébként Sólyom László is ott lesz, a legfőbb ügyészi poszt várományosa körüli vitát ugyanis többé-kevésbé ő gerjesztette.

A köztársasági elnök az országgyűlési választások előtt megnevezte jelöltjét, Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét, anélkül, hogy kikérte volna a pártok véleményét. Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke ezt azzal magyarázta: az államfő olyan személyt kívánt javasolni, akit a választásokon kialakuló politikai erőviszonyoktól függetlenül, kizárólag szakmai alkalmasságát figyelembe véve választhat meg az újonnan megalakult Országgyűlés, és aki személyében biztosítani tudja az ügyészi szervezet függetlenségét és pártatlanságát.

Lapinformációk szerint a kormánypártok viszont nem fogadják el Sólyom jelöltjét, éppen ezért szinte biztosra mondható, hogy Horányi kinevezését nem fogják támogatni. Egyes érteülések úgy fogalmaznak, az MSZP szerint Horányi túlságosan kötődik Polthoz, így nem várható érdemi változás az ügyészségen. Fideszes nyilatkozók pedig valószínűsítik, hogy a kormánypártok már csak az államfő „megleckéztetése” kedvéért is nemet nyomnának Sólyom választottjára.

Jövő héten is vitáznak

Szili Katalin tájékoztatása szerint kedden a Fidesz javaslata alapján – a kormánypártok támogatásával – megkezdődik az államháztartásról szóló és a köztisztviselők jogállásáról szóló, az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló, valamint az egyes közhatalmi feladatokat ellátó, a közvagyonnal gazdálkodó személyek adóbevallásának nyilvánosságra hozásáról szóló törvényjavaslat általános vitája. Hozzátette: a jövő héten a közoktatási és a felsőoktatási törvény kerül a kormány előterjesztésében a Ház elé, és megkezdődik az együttes általános vita.

A házelnök elmondta: várhatóan július 24-én tartja a parlament rendkívüli nyári ülésszakának utolsó ülésnapját. Az őszi ülésszak pedig várhatóan szeptember 18-án kezdődik, ám ezt követően néhány hetes szünet következik az önkormányzati választások miatt. A házelnök hozzátette: a költségvetés benyújtásának határideje október utolsó napja. „Az adótörvényeket már a nyári ülésszakban megalkotjuk, ebben nincs az ősszel feladatunk” – mondta Szili Katalin.

KDNP is kuratóriumi tag lesz

A házelnök jövő héten megkezdheti a médiatestületek kiegészítésére vonatkozó eljárást, miután erre megkapta a felhatalmazást. A testületek kiegészítésére azért van szükség, hogy a KDNP-frakció jelöltje is helyet kaphasson a kuratóriumi elnökségekben, amelyekbe így a koalíciós pártok is jelölhetnek egy-egy tagot annak érdekében, hogy azonos maradjon a kormánypárti és az ellenzéki tagok aránya.

Szili Katalin elmondta: a Magyar Televízió esetében politikai egyeztetés lesz, amit a jövő héten a frakciók folytatnak le. Ha megegyeznek, akkor a jövő heti házbizottsági ülésen ennek eredményét elfogadják. Amennyiben nem, akkor „én magam fogom a jövő heti házbizottsági ülést követően ezt a politikai egyeztetést lefolytatni” – mondta. Hozzátette: az MDF jelezte, hogy tárgyal kurátoraival.

Magyar Televízió Közalapítvány nyolctagú kuratóriumi elnökségében az ellenzéki oldal négy helyét jelenleg négy MDF-es kurátor tölti be, miután 2003 márciusában a Fidesz-frakció – az akkori parlament másik ellenzéki képviselőcsoportja – a választás három egymást követő fordulójában nem állított jelöltet a tisztségre. Halász János (Fidesz) pártja álláspontját ismertetve hétfőn azt mondta: amennyiben három MDF-es delegált visszalép, úgy az lenne logikus, ha a Fidesz két tagot, a KDNP pedig egyet küldhetne az MTV kuratóriumi elnökségébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik