Belföld

Orbán nem enged a listára potyautasokat

A választókerületi és a szövetségesi elv elégtelen érvényesítése miatt dobta vissza a Fidesz önkormányzati választási jelöltlistáinak kétharmadát a párt szombati országos választmányi ülésén Orbán Viktor a Magyar Hírlap információi szerint.

A cikk szerint, bár a testület eredetileg azzal a céllal ült össze, hogy többhetes csúszást bepótolva határozzon a listákról, Orbán Viktor már az ülés elején világossá tette: elégedetlen az elé került lajstromokkal, ezért – kevés kivétellel – felül fogja vizsgálni azokat.


Sérült elvek

Noha konkrét példákat a pártelnök nem említett, a listák többségét vagy azért akarja újraíratni, mert azok a szövetségesi elvet figyelmen kívül hagyva nem adtak lehetőséget a társszervezetek jelöltjeinek, vagy, mert a területi elvet megsértve mások kárára reprezentáltak volna túl egyes körzeteket. A választókerületi és a szövetségi elv elégtelen érvényesítése egyébként a 2003-as szövetséggé alakulás óta rendszeresen előkerülő konfliktusforrásnak számít.

A fővárosi és megyei vezetőknek szóló feddésre reagálva a küldöttek közül a Magyar Hírlap információi szerint többen álltak elő azokkal a már az országgyűlési jelöltállításkor is hangoztatott sérelmeikkel, miszerint a szövetségesek ismeretlen jelöltjei „régi”, az indulás lehetőségét megszolgált fideszeseket szorítanak háttérbe, de felvetődött az is, hogy a tavasszal gyengén szereplő körzetek jelöltjei ne kerüljenek megyei listák előkelő helyére.

Orbán nem akar potyautasokat

Orbán a fideszesektől méltányosságot, a szövetségesektől pedig önmérsékletet kért, a jelöltállításkor vétójoggal bíró választókerületi elnököket pedig figyelmeztette: csak azok jelölését hagyják jóvá, akik kitettek magukért a kampányban, mert nem akar „potyautasokat” juttatni a közgyűlésekbe. A lap információi szerint Turi-Kovács Béla javaslatára reagálva a pártelnök rövid úton elvágta a kisgazdák önállósodási törekvéseit is, egyértelmű nemet mondott ugyanis érvelésükre, miszerint néhány körzetben hasznosabb lenne önálló kisgazdajelölteket indítani.

A választmány levette a napirendről a Miskolcra, Szegedre és Pécsre tervezett önkormányzati előválasztások ügyét is, miután Orbán Viktor beismerte, hogy a korai önkormányzati választások miatt időzavarba került.

Nem lesz akadálya a Tarlós Istvánnal való megállapodásnak

A pártelnök a kifogásolt listákat Kövér László választmányi elnökkel és az önkormányzati választások felelősének kinevezett Varga Mihály alelnökkel vizsgálja felül szombatig. Varga kinevezése egyébként nem kis meglepetést keltett a küldöttekben, bár szakértelmét a pártban ugyan mindenki elismeri, a vélemények abban is egységesek, hogy a szervezés nem az erőssége.

Orbán Viktor az ülésen arról is beszélt, hogy szerinte nem lesz akadálya a megállapodásnak a párt főpolgármester-jelöltjéül felkért Tarlós Istvánnal, akivel holnap egyeztet a jelöltségről. A pártelnök úgy nyilatkozott: rugalmas lesz, csak egyet nem akar feladni, a párt főváros-politikáját, amire a Magyar Hírlap informátorai szerint nagy derültség és bekiabálás volt a válasz, mondván, azt az eddigi eredmények alapján nem volna baj, ha feladná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik