Belföld

Harmadfokú készültség a Sajón és a Hernádon

Harmadfokúra, tehát a legmagasabb szintre emelte az árvízvédelmi készültséget a Sajón és a Hernádon vasárnap az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) - tájékoztatta az MTI-t az igazgatóság szóvivője.

A Sajó fölső szakaszán, Sajópüspökinél vasárnap késő este 318 centiméterrel tetőzött, míg alatta továbbra is árad a folyó. Szintén árad a Hernád és legnagyobb mellékvize a Tárca alsó szakasza, hétfő reggel a Hidasnémeti vízmércén 400 centiméteres vízállást mértek – mondta Csont Csaba. Hangsúlyozta: a rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a folyó vízállásai meghaladják majd a 2004. évi eddigi legnagyobb Hernád árvíz szintjét. A tetőzést Hidasnémetinél június 5-én várják, körülbelül 430 centiméteres vízszintre számítanak.

A Hernád folyó mentén összefüggő árvízvédelmi védvonal nem épült ki. A nyílt ártéri területeken található települések bevédésére – Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Gibárt, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Halmaj, Ináncs, Ócsanálos, Gesztely, Bőcs – községi körtöltések épültek, amelyeken a vízkár-elhárítási tevékenység a helyi önkormányzatok feladata – tette hozzá. Felsődobsza, Nagykinizs, Hernádkércs, Szentistvánbaksa települések védelmére nem épült, míg Bőcs község védelmére csak részlegesen épült ki a körtöltés, ezért ezeknek a településeknek a mélyebben fekvő részeit veszélyezteti a levonuló árhullám.

A Tiszán a vízállásokban jelentősebb változás továbbra sem nem várható, elsőfokú készültség van érvényben Zemplénagárd és Sarud között. A Bodrog lassan árad, emiatt hétfő reggel 8 órától a Sárospatak fölötti folyószakasz mentén is készültségi fokozatot rendeltek el, így az országhatár és Tokaj között mindenhol elsőfokú a riasztás.

370 épületet fenyeget a víz

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nekj elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 24 településen közel 370 épületet fenyeget a víz. A házakat eddig több mint 15 ezer homokzsákkal sikerült megvédeni, innen családokat kitelepíteni nem kellett. A kitelepítések lehetőségét azonban nem lehet kizárni – tette hozzá Dobson Tibor.

A Pest megyei Inárcson a belvíz miatt egy lakóház egyik oldala bedőlt, az itt élő háromgyermekes család ideiglenes elhelyezésében az önkormányzat nyújt segítséget. Bedőlt egy lakatlan lakóház fala belvíz miatt Monoron is. Bár az épületben voltak illegális házfoglalók, személyi sérülés itt sem történt. A szóvivő elmondta, hogy a Pest megyei Nagytarcsán nyolc lakóházat fenyegetett a belvíz, de a veszélyt sikerült elhárítani. Hétfőn hajnalig a Heves megyei Szilvásváradon kellett a megáradt patakkal szemben küzdeni a védekezőknek.

Dobson Tibor közölte, hogy vasárnap mintegy nyolcszáz ember közel hetven technikával vett részt a védekezésben. A tűzoltókat összesen közel ezer esetben riasztották országszerte, ez két-két és félszer annyi riasztást jelent, mint amennyi egy átlagos hétvégén szokott történni. A víz miatt majdnem hétszáz esetben kellett a tűzoltóknak kivonulniuk.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsúcson víz által kimosott fa dőlt egy lakókocsira hétfőre virradóan, amelyből a riasztott tűzoltók épségben mentettek ki két személyt. Az ugyancsak Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajógalgóc horgásztaváról két horgász vasárnap éjjel mobiltelefonon kért a tűzoltóktól segítséget, akik nem sokkal éjfél után a part kivilágításával segítették szárazra a csónakjukkal “eltévedt” horgászokat.

Vízátfolyás miatt több út járhatatlan

A Hernád áradása miatt hétfőn reggel lezárták a forgalom elöl a Hernádszentandrás-Pere közötti út egy szakaszát, így már összességében kilenc úton nem lehet közlekedni vízátfolyás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Közút kht. megyei ügyeletese.

A Sajó áradása miatt a Sajóivánka-Sajókaza közötti út egy szakaszát, a sajóörösi bekötő utat, a Putnok-Borsodbóta közötti utat és több más alsóbb rendű utat zárták le – közölte Dvorcsák Imre.

A Hernád vize hömpölyög a Sajólád-Bőcs közötti úton Bőcs belterületén, a Novajidrány-Vizsoly közötti út egy rövid szakaszán, és immár Hernádszentandrás-Pere között is.

Nem lehet közlekedni a tardonai bekötő úton sem.

A Tisza szerdán tetőzik

A Tiszán kialakult árhullám tetőzését szerdára várják a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán – közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóügyeletese hétfőn az MTI-vel.

A tiszaberceli folyószakaszon a vízszint várhatóan eléri majd a másodfokú árvízvédelmi szint magasságát – mondta Csorbák Erika. A sajtóreferens tájékoztatása szerint a Krasznán vonuló árhullám viszont már hétfőn eléri a másodfokú készenlét mértékét a folyó ágerdőmajori határszelvényében.

Csorbák Erika elmondta: a Tisza dombrádi térségében is készültség elrendelésére volt szükség a gátak mentén, így jelenleg Vásárosnaménytól, egészen Tokajig készenlétet tartanak a szabolcsi vízügyi dolgozók a töltések mentén.

A Kraszna teljes szabolcsi, illetve a Lónyay-főcsatorna torkolati szakasza mentén szintén elsőfokú a készültség. A Nyíregyházához közeli főcsatorna Kemecse-Kótaj közötti részén azonban továbbra is másodfokú készenlétet tartanak a magas vízállás miatt.

A sajtóreferens a belvízhelyzetről is tájékoztatott: négy belvízvédelmi szakaszon, Felső-Szabolcsban három helyen, valamint a Szamos-Kraszna-közben másodfokú a készültség, több mint 13 ezer hektár földet borít víz.

Lezárták a szegedi alsó rakpartot

A Tisza áradása miatt vasárnap éjszaka ismét lezárták a szegedi alsó rakpartot – tájékoztatta az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese az MTI-t. A tavaszi árhullám kezdetén a rakpartot március 13-án zárták le, s egészen május 28-ig szünetelt az úton a közlekedés.

A Tiszán árhullám vonul le, a folyó vízszintje hétfőn reggel 571 centiméter volt. A szegedi szakaszon nincs árvízvédelmi készültség, az első fokozatot 650 centiméteres vízállásnál rendelik el – mondta Kőfalvi István. Az igazgatóság területén az elmúlt nap átlagosan 14 milliméter csapadék hullott, de volt olyan térség – a Holt-Tisza gátőrház -, ahol 30 millimétert mértek.
A belvízzel elöntött területek nagysága jelentősen növekedett, a becslések szerint 11 700 hektár van víz alatt. Az igazgatóság területén 17 szivattyútelep üzemel, melyek az elmúlt nap mintegy 870 ezer köbméter vizet emeltek át a főgyűjtőkbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik