Belföld

Gyurcsány: „fizikai félelmet kelt” a rajongás

Az új miniszterelnök címmel megjelent Debreczeni József politológus könyve Gyurcsány Ferencről. A szerző szerint a kormányfő „titka” többek között az új feltételeknek való megfelelni akarás és tudás, valamint szellemi és emberi nyitottsága – hangzott el a könyv bemutatóján.

A 460 oldalas, portrészerű életrajzi művet a kinevezett kormányfő jelenlétében mutatták be szerdán az Országos Széchenyi Könyvtárban. Romsics Ignác történész szerint a könyvben tett megállapítások „ellenőrizhető forrásokon alapulnak”, így például kollégiumi naplókon, újságcikkeken, bírósági peranyagokon vagy visszaemlékezéseken. Debreczeni József szerint Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb tulajdonsága, „titka” „az új helyzetekhez való alkalmazkodás, és az új feltételeknek való megfelelni akarás és tudás”, valamint szellemi és emberi nyitottsága, továbbá intellektuális képessége a megszerzett információk kreatív továbbgondolására.

„Lefegyverző őszinteség”

Gombár Csaba politológus arról beszélt, hogy az életrajzi könyv szövegének túlnyomó többsége Gyurcsány Ferenc saját „szárnyaló” hangvételű mondandójából, írásaiból, felszólalásaiból áll. Ezt, mint mondta, csak az a fejezet töri meg, ahol a balatonőszödi és Szalay utcai ingatlanügyekről esik szó. Gombár saját tévedéseként említette, hogy korábban úgy gondolta, „milliárdosnak lenni akkora hendikep egy politikusnak, hogy ebből (…) baj lesz”. Rosszul ítéltem meg, nem lett ebből probléma, talán Gyurcsány Ferenc „politikai tehetsége” elfeledtette ezt – mondta.

Gyurcsány Ferencet jellemezve úgy fogalmazott: „Lefegyverző őszinteséggel” találkozunk, de nem vagyok biztos abban, hogy egy miniszterelnöknek célszerű-e ilyen őszintének lenni akár belpolitikai, akár pártpolitikai vagy külpolitikai értelemben – fogalmazott. Kitért arra is, hogy a könyvben a kormányfő a többi közt arról is beszámol, hogy „viszolyog a rajongóktól”, és a rajongás “szinte fizikai félelmet” kelt benne. Gombár Csaba közölte, „hallatlan élvezettel” olvasta az életrajzot.

„Nem vagyunk héroszok”

A bemutatón magánemberként megjelenő Gyurcsány Ferenc arról beszélt: tudatosan deheroizálni akarja a politikát, annak szereplőit, ezért próbált meg őszintén beszélni, de ugyanígy ezért tartja fontosnak a blog-írást is. „Nem vagyunk kiválasztottak, és nem vagyunk nemzetünk fölé magasodó héroszok”, nincs egy másik világ, a politikusok világa – hangoztatta. Közölte: tudja, hogy viták lesznek arról, el kellett-e mondania mindazt, ami a kötetben megjelent, de ezt nem bánja.

A bemutató végén megszólaló Debreczeni József utalt arra, hogy a kötet egy trilógia harmadik kötete. A volt MDF-es országgyűlési képviselő először Antall Józsefről, majd Orbán Viktor miniszterelnökről is könyvet írt. Mint mondta, az első egy szubjektív vallomás volt politikai példaképéről, a másodikat „kívülállóként írta”, mert a „célszemély” nem működött együtt vele, míg a harmadikban az „együttműködés megvalósult”. Az első könyvet öt, a másodikat három, a harmadikat pedig egy év alatt írta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik