Belföld

Nem halmozzák a bizottsági helyeket

Az Országgyűlés Házbizottsága kedden megállapodott az állandó bizottságok felállításáról és a bizottsági helyek felosztásáról. Sokkal kevesebb testület lesz ettől a ciklustól, és jelentősen megcsappant a helyek száma is. Ez azt is jelenti, hogy nem jellemző a „bizottsághalmozás”, egy képviselő rendszerint csak egy bizottságnak lehet tagja.

Az állami karcsúsítás a bizottságokban már megkezdődött, ugyanis az eddigi 25 helyett csak 18 állandó bizottság állt fel, kevesebb, összesen 386 taggal. Ez azt jelenti, hogy ezentúl egy képviselő csak egyetlen bizottságban vállalhat feladatot.


Az eddig 32 fős Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság például most 29 tagból áll. Elnöke továbbra is Vastagh Pál maradt, az eddigi négy alelnök helyett azonban csak ketten maradtak: Répássy Róbert fideszes és Fodor Gábor szabad demokrata képviselők személyében. Tagjai között több új, elsőmandátumos képviselő kapott helyet: így az ügyvéddinasztia politikussá avanzsált tagja, Bárándy Gergely és Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető. De a 15 szocialista és 21 fideszes tag mellett két KDNP-s honatya, Rubovszky György és Salamon László is részt vesz ezentúl a munkában.

A gazdasági bizottság 2006-tól kibővül az informatika területével is. A testület elnöke Puch László (MSZP) maradt, négy alelnöke közül azonban csak Latorcai János tarthatta meg címét. Új tag lett Molnár Gyula XI. kerületi polgármester, Keller László viszont nem vállal a továbbiakban szerepet itt. A nagy pártok politikusai mellett az MDF Vas Jánossal, az SZDSZ Kovács Kálmánnal, a KDNP pedig Deák Andrással képviselteti magát.

Az ifjúsági és sportbizottság helyett 2006-tól az ifjúsági, szociális és családügyi bizottságban tevékenykednek a pártok képviselői. A testületet Vidorné Szabó Györgyi (MSZP) vezeti, alelnöke a KDNP-s Soltész Miklós lesz.

Varga Mihály egykori pénzügyminiszter marad ugyanakkor az elnöke a Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságnak. Munkáját Szabó Lajos szocialista és Domokos László fideszes alelnökök segítik majd. A bizottság tagjai között szerepel Lakos Imre és Gegesy Ferenc SZDSZ-es és Herényi Károly MDF-es politikus is. Ezen kívül egyébként még a Mezőgazdasági bizottságnak van Font Sándor, a külügyinek Németh Zsolt Attila, az emberi joginak Balog Zoltán, a Sport- és turisztikai bizottságnak Lasztovica Jenő és a honvédelminek Lázár János személyében fiatal demokrata elnöke. A nemzetbiztonsági bizottságot a KDNP által delegált Simicskó István vezeti, a környezetvédelmit pedig az MDF-es Katona Kálmán. Az SZDSZ két bizottság vezetését kapta meg: a Kulturális és sajtóbizottság 19 fős csoportjában Pető Iván az elnök, az Európai ügyek bizottságában pedig Eörsi Mátyás.

A legkisebb bizottság a Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság lett, amelynek taglétszáma majdnem felére csökkent: jelenleg 10 főt számlál. Elnöke Géczi József Alajos maradt, az egyetlen alelnöki posztot pedig Deutsch-Für Tamás szerezte meg. Tagjai között szerepel például Avarkeszi Dezső MSZP-s, Hende Csaba fideszes képviselő, valamint Dávid Ibolya, az MDF elnöke is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik