Belföld

Persányi: ezt az árvizet megúsztuk

Bár még folytatni kell a védekezést, ezt az árvizet Magyarország megúszta, noha soha ekkora víz még nem volt, mint az idei – mondta Persányi Miklós. A kiadások megközelítik a 16 milliárd forintot.

Várhatóan a kormány jövő heti ülésén dönt a Közép-Tiszára elrendelt rendkívüli védekezési fokozat visszavonásáról, ezzel a veszélyhelyzet megszüntetéséről – mondta Persányi Miklós. Hozzátette: a sikeres védekezés annak köszönhető, hogy kiválóan szervezett, nagyon magas szakmai teljesítményt nyújtó vízügyi szervezet van az országban, olyan, amelyet a világ bármelyik pontján megirigyelnének.

Persányi Miklós az eddigi költségekről szólva elmondta, hogy a vízügyi szervezetek ár- és belvízvédekezéssel kapcsolatos kiadásai megközelítik a 16 milliárd forintot. A helyreállítás, a védművek gyenge pontjainak megerősítése előreláthatólag további négymilliárd forintba kerül majd. Bejelentette: a következő években soha nem látott összegeket költenek majd a magyar árvízvédelmi rendszer fejlesztésére, így az Új Magyarország Programban, a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben 2007–2013 között 200 milliárd forintot fordítanak ilyen célokra. Ebből következően évente csaknem 30 milliárd forint áll majd rendelkezésre, több mint az előző kormányzati időszakban összesen – jegyezte meg a miniszter.

Lassan apad a Tisza

Szolnoknál reggel 949 centimétert mutatott a Tisza vízmércéje, s ezzel a városnál a mértékadó árvízszint alá került a folyó vízszintje, az apadás mégis ezen a részen a leglassúbb. A Hármas-Körös teljes szakaszán az apadás ütemét a Tisza határozza meg, ott az elkövetkezendő napokban 10-12 centiméterhez közeli napi apadási ütemmel lehet számolni.

Az elmúlt 24 órában a védekezésben 2891 ember, 223 közúti jármű, 71 építőipari gép és 12 vízi jármű vett részt. Felhasználtak 1286 tonna kavicsot, 323 köbméter homokot, 25 850 darab zsákot és 250 darab konténerzsákot.

1645 kilométeren van készültség

Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza folyó Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán. Harmadfokú a készültség a Tisza jobb partján Poroszló és Szolnok között, a Tisza bal partján Tiszafüred és Szolnok között, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 298 kilométer védvonalon.

Másodfokú készültséget tartanak 188 kilométer védvonalon, a Tisza jobb partján Poroszló és Tiszavalk között, valamint a bal parton Tiszafüred és Tiszakeszi között, a Sebes-Körös és a Berettyó alsó szakaszán, valamint a Laskó, a Rima és a Csincse torkolati szakaszain. Első fokú a készültség 449 kilométer hosszon, a Murán, a Tisza jobb partján Tiszavalk és Tokaj között, a bal parton Tiszakeszi és Tokaj között, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Bodrog bal parti alsó őrjárásaiban és a jobb parti települések körtöltésein, továbbá a Duna bal partján Foktő és a déli országhatár között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik