Belföld

Félünk a munkanélküliségtől

A magyarok a munkanélküliségtől félnek leginkább, míg az európaiak többségét nyugdíjas éveik békéje foglalkoztatja. Aggódunk az egészségügyi ellátás költségei miatt, és tisztában vagyunk az alternatív gyógymódokkal, betegség esetén pedig orvosunktól és gyógyszerészünktől kérünk felvilágosítást – derül ki a Reader’s Digest felméréséből.

A Reader’s Digest 13 Európai országban – köztük hazánkban – végzett felmérést arról, hogy mennyire aggódnak az emberek egészségük miatt. A kutatás során a szakemberek Európa-szerte 23 592 kérdőívet elemeztek ki, ebből hatezer érkezett Magyarországról.

A munkanélküliségtől félünk leginkább

A magyarok többsége (60 százaléka) a munkanélküliségtől és a munkahelyek bizonytalanságától tart leginkább, legkevésbé pedig a nemzetbiztonság sorsával (6 százalék) törődik. Második helyre a nyugdíjjal (55 százalék), harmadik helyre a bűnözéssel (49 százalék) kapcsolatos aggályok kerültek. A legtöbb Európai országban a nyugdíjazás kérdése az emberek 73 százalékát, míg a bevándorlással kapcsolatos ügyek 38 százalékát érdekli. A lengyelek különösen kiemelkednek a többiek közül a békés nyugdíjas évek iránti vágyukkal (79 százalék), de az egészség iránti aggodalmat szerte Európában megelőzi a jó megélhetést biztosító nyugdíj, a bűnügyi és gazdasági helyzet, valamint az egészségügyi ellátás költségei miatt érzett szorongás is.

Aggódunk az egészségügyi költségek miatt

Magyarországon az egészségügyben dolgozók szaktudásával és az egészségügyi ellátás minőségével kapcsolatban kevesebb rossz élményük van a válaszadóknak, és a saját egészségükön túl fontosnak tartják az egészségügyi dolgozók munkakörülményeit is. A felmérésből az is kiderül, hogy az egészségügyi ellátás egyénre jutó költségei problémát jelentenek a magyarok számára. Hasonlóan vélekednek erről Belgiumban és Hollandiában is, az Egyesült Királyságban pedig a kórházak tisztasága miatt aggódnak a legjobban.

A magyar válaszadók 39 százalékát kifejezetten, 69 százalékát pedig meglehetősen/eléggé érdekli a költségek kérdése. A lengyeleket leginkább az izgatja, hogy mennyit kell várni egy műtétre, míg a cseheket, a franciákat, a németeket, az oroszokat és a svájciakat az, hogy mennyibe kerül az egészségügyi ellátás az államnak. Ezt a kérdést mi meglehetősen hátra soroltuk, ennél kevésbé már csak a miatt aggódunk, hogy milyen tudása van a minket kezelő orvosoknak, és hogy kisebb betegségek esetén is kaphassunk orvosi figyelmet.

A megkérdezettek közül Magyarországon legtöbben az egészséges táplálkozásra figyelnek oda, de sokan hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, vigyáznak a koleszterinszintjükre, kordában tartják a súlyukat és igyekeznek stresszmentesen élni. A válaszokból az is kiderült, hogy Európában a magyarokra leginkább jellemző az ásványi anyagok fogyasztása és szívesen olvasnak egészségügyi témájú cikkeket, könyveket.

Népszerű alternatív gyógymódok

A válaszadók közül legtöbben vitaminokat vagy ásványi anyagokat szednek, fizikoterápiára, gyógymasszázsra járnak, de a homeopátia, az élelmezési tanácsadás és az aromaterápia is népszerű az emberek körében. A megkérdezettek 91 százaléka újságcikkekből és gyógyszertárakban hozzáférhető szórólapokból szerzi információit, majdnem ugyanennyien színvonalas magazinok cikkeiből, internetes weboldalakról, kórházi tájékoztató előadásokból. Az európaiak többsége – így a magyar válaszadóink is – a személyes konzultációban bíznak leginkább, a legtöbben orvosuk, fogorvosuk, gyógyszerészük véleményét tartják mérvadónak, vagy más orvoslással, egészségmegőrzéssel foglalkozó szakemberekhez is szívesen fordulnak.

Az orvostól és a gyógyszerésztől kérünk tanácsot

Arra a kérdésre, hogy mit tesznek elsőként, amikor észlelik egy betegség tüneteit magukon vagy családtagjukon a legtöbb európai azt válaszolta, hogy tanácsot kér, 50 százaléka kezeli a betegséget, 11 százaléka pedig egyáltalán nem tesz semmit. Az európaiak 87 százaléka legtöbbször orvosát kérdezi meg, 39 százaléka a gyógyszerészét, 30 százaléka pedig utánanéz valamilyen, a témában írott könyvben, hogy mi a teendő az adott betegség ellen. Tíz magyarból 9 orvosától kér először tanácsot, 44 százalék utánanéz egy könyvben, 42 százalékuk pedig a gyógyszerészétől tájékozódik.

A fejfájásról szeretnénk többet megtudni

A felmért európai országok közül a magyar válaszadók számára fontos leginkább a hirdetésekben található információ. Továbbá minden második magyar fontosnak tartja, minden harmadik pedig szereti tudni, hogy mely cég az adott készítmény gyártója.

Arra a kérdésre, hogy szeretnének-e saját maguk, vagy családtagjuk számára további hasznos információkat kapni valamely betegségről, az európaiak több mint fele (53 százalék) válaszolta, hogy igen, a fejfájásról. Második helyre a vérnyomással kapcsolatos problémák (43 százalék), harmadik helyre pedig a szívproblémák és a magas koleszterin szint kerültek (40 – 40 százalék),az ötödik leggyakrabban említett „betegség” pedig 39 százalékkal az allergia volt. Hazánkban a három legnagyobb érdeklődést kiváltó betegség: a fejfájás, a vérnyomás és az allergia (mindhárom 59 százalékkal).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik