Belföld

Átvészeli Budapest a rekordáradást

Szombattól ismét látogatható a Margitsziget, ahol lehet megkezdték a korábban elöntött területeken a helyreállítást, fertőtlenítést.

A Római-parton és a főváros III. kerületi Királyok útján, az árral elöntött mellékutcákban – már ahol lehet – takarítanak, és klórmésszel fertőtlenítenek – közölte az MTI-vel Csábrági László polgárvédelmi ezredes péntek délután. Újabb szivárgások, buzgárok nincsenek, és az ellennyomó medencékből is lassan eltűnik a víz – mondta a védekezést irányító polgári védelmi ezredes.

Szombat reggel 9 órától ismét látogatható lesz a Margitsziget – jelentette be Demszky Gábor főpolgármester a szigeten tartott sajtótájékoztatón pénteken. A Duna vízállása jelenleg 813 centiméter Budapestnél, fél méterrel alacsonyabb a tetőzés óta. A folyó lassan apad, óránként 1-2 centimétert. Mindez azt jelenti, hogy néhány korábban tett rendkívüli intézkedést vissza lehet vonni – mondta.

A főpolgármester hozzátette: a budai oldalon a Bem rakparton elrendelt fogalomkorlátozást délután 4 órakor feloldják, így az út ismét mindkét irányban járható lesz. Időnként még előfordulhat, hogy egy-egy sávot lezárnak. Demszky Gábor közölte, hogy a károk mértékét egyelőre nem tudják pontosan, de az biztos, hogy a Margitszigeten helyre kell majd állítani a futókör egy részét, valamint néhány kavicsozott utat és parkot. A főpolgármester a futókörön kívül 60 millió forintra becsülte a Margitsziget kármentesítését.

A margitszigeti sportuszoda a hét végén még nem fog üzemelni, mert addig nem tudják leengedni és fertőtleníteni a medencéket, amíg 750 centiméter alá nem süllyed a Duna szintje. Várhatóan kedden nyitja meg majd kapuit az uszoda. Demszky Gábor arról is beszámolt, hogy a Hajógyári szigeten mintegy 200 millió forintba fog kerülni a víz kiszivattyúzása az elöntött területekről.

Újságírói kérdésre Benkovits Zoltán, a Fővárosi Polgári Védelem vezetője azt mondta: az összes védekezési költség eddig meghaladta az 500 millió forintot. Ez növekedni fog, hiszen a védműveket le kell majd bontani és el kell szállítani.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szakaszmérnöke az MTI-nek elmondta: a védekezésben résztvevők továbbra is figyelik az árvízi jelenségeket a Római-parton, a Kossuth Lajos üdülőpark területén. Török Tamás véleménye szerint “egyre javul a helyzet” és minden különösebb gond nélkül vészelhetik át a 120 éves rekordot megdöntő dunai áradást a fővárosi szakaszon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik