Belföld

Vészhelyzetet hirdetett Gyurcsány

Elérte a 848 centiméteres rekordmagasságot a Duna Budapestnél, kedd estére viszont 860 centiméteres vízszintet jósolnak a szakemberek. Naponta 200 millió forintot kell költeni az árhullám biztonságos levezetésére. A kormányfő szabad kezet adott az önkormányzatotknak.

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu

“Az árvízvédekezési vészhelyzetet a Duna folyón a Komárom-Esztergom-Budapest-Tass szakaszra, illetve az Ipoly folyón Ipolytölgyes és a torkolat közötti szakaszra hirdetem ki” – mondta Gyurcsány Ferenc a bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón.


A veszélyhelyzet kihirdetése arra ad felhatalmazást, hogy az érintett területek polgármesterei, illetve az érintett megyék közgyűléseinek elnökei, illetve Budapest főpolgármestere bizonyos döntéseket a képviselőtestületek és a közgyűlés előzetes jóváhagyása nélkül, személyükben meghozhassanak. Az árvízvédekezési vészhelyzetet a Duna Komárom-Esztergom-Budapest-Tass szakaszára, illetve az Ipoly folyón Ipolytölgyes és a torkolat közötti szakaszra terjed ki.


Elrendelhető a lakosság vagy a lakosság egy része lakóhelyének elhagyása, közlekedési korlátozás, utazási, beutazási vagy kiutazási korlátozás.


Kedden tetőzik a Duna


„Továbbra is súlyos a helyzet” – mondta Persányi Miklós az árvízi helyzetről tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: komolynak mondható a veszély, mert az árvíz elhúzódása miatt jobban megrongálódnak majd a gátak. A levonuló árhullámok biztonságos levezetésére naponta 200 millió forintot kell költeni – mondta Persányi

Hétfő délután 848 centiméteres volt a Duna vízállása, ez mindössze hat centiméterrel marad el a 2002-es legmagasabb vízállástól. A szakemberek szerint kedd este 860 centiméteres vízállással tetőzik majd a Duna. Nagybajcsnál stagnál a vízállás, de az osztrák szakaszon újabb vízszintemelkedés várható, ugyanis a napokban várhatóan 25 milliméternyi csapadék fog esni. A Tisza az országhatáron apad, de Záhonytól lefelé a teljes magyarországi szakaszán árad.

Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerint az árhullámok ugyanakkor legkorábban egy hónap múlva hagyják el az országot. Jelenleg 10-11 ezren vesznek részt a gátakon a munkában. Az ideiglenes védvonalak mindenhol elkészültek, azokhoz összesen mintegy négymillió homokzsákot használtak fel.

Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Margitszigeten 200 ezer homokzsákkal kiépítették az ideiglenes védelmet, és további 50 ezer homokzsákkal felkészültek a fakadóvizek elleni védekezésre is. „Sokkal erősebb” árhullámra kell számítani, mint 2002-ben – tudatta. A vezérigazgató a FigyelőNetnek elmondta, hogy nem lesz olyan helyzet, mint Németországban, ahol már halálos áldozata is volt az áradásoknak. Kérdésünkre közölte, hogy az ivóvízellátás sincs veszélyben. „Ha rendkívüli intézkedést rendelnek el a fővárosban, az egyáltalán nem érinti a lakosságot, ugyanis ezek az intézkedések csak a hatóságokat informálják arról, kinek mit kell tennie a következő napokban” – magyarázta Palkó.


A vasutasok készen állnak


“Pánikra nincs ok, Budapest nincs veszélyben, a gátak 10 méteres magasságig védenek” – jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester, a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke a III. kerületi Római-parton tartott rendkívüli sajtótájékoztatón. A tájékoztatón Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter bejelentette, hogy a Duna védelmi szakaszán hobbi- és szabadidő-repülők számára 15.00 órától a védekezési munkák befejezéséig légtérhasználati tilalmat rendeltek el.

Ha szükséges a szaktárca a MÁV és a közút munkatársaiból mintegy 2000 embert tud átvezényelni árvízvédelmi munkára – tette hozzá a Királyok útján tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.


3038 kilométeren van árvízvédelmi készültség

A magyarországi árvízhelyzet fokozatosan romlik, ahogy hazánk területére érkeznek az árhullámok. A nagy mennyiségű hóolvadások és a kisebb csapadékok az árhullámok tartósságát növelik, és helyenként szintemelkedésre is lehet számítani a korábbi előrejelzésekhez képest, mind a Duna-, mind a Tisza-völgyben.

III. fokú a készültség 842 kilométeres hosszon a Duna mentén Dunaremetétől Érdig, a Rába alsó és középső, a Mosoni-Duna alsó szakaszán, a Rábca, a Marcal torkolati töltésein, a Tiszán Vásárosnamény és Záhony között, a Bodrogon, a Kettős-, a Fehér-, a Fekete- és a Hármas-Körös felső, valamint a Sebes-Körös és a Berettyó torkolati szakaszán és a Hortobágy-Berettyó felső védvonalain.

II. fokú készültség van összesen 1160 kilométeres hosszon a Duna mentén Érd és a déli országhatár között, a Mosoni-Duna felső, a Tisza Záhony–Tiszafüred közti szakaszán, a Lónyay-főcsatornán, a Takta mentén, a Hármas-Körös alsó szakaszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán.

I. fokú készültség van összesen 1037 kilométeres hosszon a Dunán Rajka és Dunaremete között, a Tiszán Tiszafüred alatt az országhatárig, valamint a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Zagyva, a Tarna és a Maros védvonalain.

Jön az eső!

Továbbra is változékonyan alakul a vízgyűjtők időjárása. Hétfőn és kedden egy hidegfront vonul át, amelynek hatására több helyen várható eső, zápor, helyenként zivatar. Szerdán egy újabb frontrendszer éri el Közép-Európát, ezért a hét második felében ismét többfelé valószínű eső, zápor.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik