Belföld

Gyurcsány: kormányprogram lesz a Ferge-program

Kormányzati programot kell alkotni a Ferge Zsuzsa akadémikus nevével fémjelzett Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program bázisán - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden, a program bemutatása alkalmából rendezett szakmai beszélgetésen.

„Ezen program bázisán meg kell alkotni a gyermekszegénység ellenes kormányzati programot, amely mögé parlamenti döntés kell” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: hogy a program megalkotása a kormányalakítást követő első három hónap feladata lenne. A miniszterelnök a Ferge Zsuzsa vezetésével kidolgozott szakmai programot ismertetve elmondta, hogy annak rövid távú, hároméves része a szegénység mélységének csökkentésére koncentrálna, míg a program hosszú távú, 25 évre szóló része a szegénység mértékét csökkentené.

80 milliárd kell a programra

Hozzátette: a hároméves programot szociálpolitikai eszközökkel lehet megvalósítani, a hosszú távút pedig általánosabb, integrált gazdasági, társadalmi fejlesztési program keretében. A miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémián rendezett tanácskozáson a szegénység elleni küzdelem legfőbb eszközeinek a képzést és a munkahelyteremtést nevezte. Mint mondta, a szegénység kialakulásában döntő szerepet játszik a munkanélküliség, amely összefügg a szakképzettség hiányával.

Beszámolt arról is, hogy a gyermekszegénység elleni program megvalósítása nem miniszteri, minisztériumi kompetencia lesz, hanem a miniszterelnöki kabinet külön egységének felelőségébe tartozik majd. Mint mondta, a program megvalósításához a szakértők szerint 80 milliárd forintra lenne szükség. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a szegénység egy-egy településre, régióra koncentrálva jelenik meg, ezért a legnehezebb helyzetben lévő 600-800 településen átfogó társadalmi, gazdasági rehabilitációs programra van szükség.

Szegénytelepek felszámolása

A miniszterelnök a szakértők által készített program legfőbb pontjait kiemelve beszélt a célzott szociális ellátások kiterjesztéséről, az óvodai férőhelyek bővítéséről és a lakhatási problémák kezeléséről is. Mint mondta, bizonyos közösségekben szükség van arra, hogy generális legyen a szociális ellátás elosztása és ne differenciált. A lakhatási problémák megoldására pedig a roma- és szegénytelepek felszámolása mellett a bérlakás építést javasolta. A program céljai között említette az oktatási intézmények fejlesztését is. Mint mondta, minden 18. évet betöltött fiatal közül ötből egy nem rendelkezik szakképzettséggel, ők a jövő szegényei. „Olyan fejlesztésre van szükség, amely kíséri a gyereket 18 évig, és húzza vissza az iskolába, hogy legyen szakmája” – mondta.

A miniszterelnök egyetértett a program azon felvetésével, hogy évente egyszer, valamivel az infláció mértéke felett emelkedjen a családi pótlék, illetve, hogy a támogatás kissé nagyobb mértékben emelkedjen a három és több gyerekes családoknál. Nem értett egyet viszont azzal a javaslattal, hogy a családi pótlék jövedelmi korláthoz legyen kötve, a magasabb jövedelműeknek ne járjon. A szakértők által javasolt gyermekjogi ombudsmanról szólva Gyurcsány Ferenc közölte, egyetért a köztársasági elnökkel, hogy egy szélesebb hatáskörű jövő generáció biztosra lenne szükség.

A miniszterelnök 2005 októberében jelentette be a Nemzeti Szegénységellenes Programot, amelynek középpontjába elsőként a gyermekszegénység felszámolását állította. A program kidolgozására Ferge Zsuzsa akadémikust kérte fel. Az akadémikus ismertetése szerint ma Magyarországon minden negyedik-ötödik gyermek él szegénységben. A program elkészítésében több száz szakember, számos civil szervezet és sok gyerek működött közre.


Az SZDSZ szerint a gazdagoknak nem kell családi pótlék


Harrach Péter, a Fidesz családpolitikai programszóvivője közleményében azt írta: a leendő polgári kormány még 2006-ban megalkotja a Nemzeti Családtámogatási Programot. A Fidesz e programmal könnyebbé teszi a gyermekvállalást, a gyermeknevelést, és garantálja az édesanyák számára, hogy ne kelljen választaniuk karrier és család között – tette hozzá. Pártja tervei szerint kevesebb adót fizet majd, aki gyereket nevel: az adórendszer figyelembe fogja venni, ha valaki jövedelméből másokat is eltart. Sikeres európai példákat követve bevezetjük, hogy minden eltartott családtag, szülő, gyermek, ápolásra szoruló rokon után meghatározott összeggel csökkenjen a személyi jövedelemadó alapja – olvasható a fideszes politikus közleményében.


Az SZDSZ szerint nem alanyi jogú támogatásokra van szükség, mert a gazdag szülők gyerekeinek nem kell családi pótlék és ingyen tankönyv – áll Béki Gabriella közleményében. Álláspontja szerint a problémán nem segítene a Fidesz által javasolt adókedvezmény sem, hisz az éppen a mélyszegénységben élőket nem éri el. A kisebbik kormánypárt szerint a rászorultsági elv következetes érvényesítésén, a szülők foglalkoztatásán, a leszakadt térségek komplex fejlesztésén keresztül csökkenhet a gyermekszegénység.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik