Belföld

Húsz évre tervez a Fidesz

Mikola István ismertette a Fidesz vasárnap elfogadásra kerülő egészségügyi programját. A Fidesz bázisalapú korházfinanszírozást, 600 milliárddal több pénzt és az orvosi jogállásról szóló törvény elfogadását ígéri.

Mikola István, a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje nyílt levélben fordult csütörtökön Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, akitől arra vár választ, hogy a kormány valóban fizetőssé akarja-e tenni az egészségügyet.


Az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen közölte: azért fordult levéllel a kormányfőhöz, mert szerinte Veres János pénzügyminiszter a Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozatában utalt arra, hogy a „Gyurcsány-kormány fizetőssé tenné az egészségügyet”.

Mikola István többek között arra vár választ, igaz-e, hogy ha az MSZP–SZDSZ-koalíció marad kormányon, akkor az egészségügyi szolgáltatásokat közvetlenül a társadalombiztosítási hozzájáruláshoz kötik, hogy a betegeknek fizetnünk kell a gyógyszerek felírásáért és az orvosi vizsgálatért.

Pénzügyminiszterek


„Nem szeretjük, amikor a pénzügyminiszter irányítja az egészségügyet. Ne tegye!” – mondta a fideszes politikus. Csütörtökön Varga Mihály, a Fidesz korábbi pénzügyminisztere, a párt alelnöke nyilatkozott az ügyben. Szerinte a kormány nem a támogatások növelésével, hanem a betegek egyre nagyobb áldozatvállalásával akarja megoldani az egészségügy problémáit.


Ha megvalósul ez az elképzelés, akkor lesznek olyanok, akik nem tudják kifizetni, ezért nem kapnak majd ellátást – tette hozzá.
Varga Mihály szerint az egészségügy rosszabb helyzetben van, mint korábban, hiszen 2005-höz képest 33 milliárddal csökkent az egészségügyre fordított pénz, így a kórházak kezdenek adósságspirálba kerülni, s egyre inkább veszélybe kerül a kórházi ellátás biztonsága.


Rémület


Mikola szerint nagy rémületet keltett az orvostársadalomban a Népszabadság nemrégiben megjelent cikke, amelyben a kórházak számának radikális csökkentéséről írtak. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: ha a Fidesz kerül kormányra, akkor egy kórházat sem zárnak be, de strukturális átalakítást terveznek, így lesznek olyan intézmények, amelyek gerontológiai profillal működnek majd, lesz, ahol a krónikus ágyak számát növelik, és lesz, ahol szociális feladatokat is ellátnak majd.


Reform


A korábbi egészségügyi miniszter részleteket ismertetett a Fidesz vasárnap nyilvánosságra kerülő programjának egészségügyet érintő részéből. Ezek szerint a párt 20 évre tervez, amikor az egészségügyi programot kialakítja.


A közigazgatási reformmal karöltve egy egységes, az egészségügyet alapjaiban megreformáló hosszú távú stratégiára készülnek. Ezen belül átalakítják az egészségügy finanszírozását, s egy decentralizált, 7 régión alapuló ellátási rendszert alakítanak ki, amelynek alapját a megyei klinikák képezik majd.


Nem lesz kapkodás, se kísérletezés, se sokkterápia – állította a Fidesz szakpolitikusa. Amennyiben kormányra a Fidesz kerül nem engedélyezi a patikaliberalizációt, a társadalombiztosítás hagyományos bismarcki típusú, társadalmi szolidaritáson alapuló rendszerrét megőrzik, nem lesznek egymással versengő magánpénztárak.


A nagyobbik ellenzéki párt tervei szerint az orvosi jogállásról külön törvényt alkot. Ebben elismerik szabad szellemi foglakozásnak az orvosi tevékenységet.


Az egészségügy szerepét jelzi, hogy Mikola tervei szerint növelik az egészségügyre fordított kiadások nagyságát. Jelen pillanatban a magyar GDP 4,2 százalékának megfelelő összeget fordítanak e területre, ezt az összeget 7 százalékra – vagyis jelenlegi GDP-vel számolva mintegy 600 milliárd forinttal emelnék meg – emelnék négy év alatt. Mikola ugyanakkor nem közölt semmi konkrétumot arra vonatkozólag, hogy pontosan miből is finanszíroznák ezt a többletkiadást. Tartotta magát a Fidesz korábbi, járulékcsökkenésre alapozó elképzeléséhez.


A Fidesz megszüntetné a korházak normatív támogatását, helyette bázisszemléletű finanszírozásra térne át. Ezen felül az amortizáció beépítenék a finanszírozásba.


Kifizetik a nővérek, összesen mintegy 103 milliárd forintot kitevő hűségjuttatását. A kifizetés előtt azonban egyeztetnének az ápolási kamarával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik