Belföld

Mit mond az MSZP-lista?

Érdekes hatalmi átrendeződésről tanúskodik a nagyobbik kormánypárt országos listájának névsora: Jánosi György hatalmasat bukott a legutóbbi választási pozíciójához képest, és prominens személyiségek szinte egyáltalán nem találhatók a befutó helyeken.

Az MSZP országos listájának első helyét Gyurcsány Ferenc foglalja el. A miniszterelnök 2002-ben tért vissza a politikába, ám az akkori szavazáson semmilyen listán nem szerepelt, csupán Medgyessy Péter kormányfő stratégiai főtanácsadója volt.

Hiller István, az MSZP elnökeként 24 helyet ugrott előre: 2002-ben a 26. volt, most rögtön a miniszterelnök után következik a listán, Budapesten pedig az első helyet kapta. Kiss Péter, elnökségi tag, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter is hasonlóan javított: 27 hellyel ugrott előre, így most a hatodik, a budapesti jelöltek között pedig a negyedik helyet foglalja el. Gál J. Zoltán a 2002-es választáskor Medgyessy Péter kabinetfőnök-helyettese és kampányszóvivője volt, a 67. helyről jutott be a parlamentbe, most a Gyurcsány-kormány miniszterelnökségi politikai államtitkáraként azonban már a 31. az országos listán.

A nagy nyertesek

Simon Gábor, az Országos Választmány elnöke 2002-ben csak a 79. helyre volt jó, és a fővárosi területi listáról szerzett mandátumot, most viszont az előkelő nyolcadik helyet kapta. A Fiatal Baloldal alapításában is részt vevő Vadai Ágnes januárban a terrorellenes küzdelem koordinációjáért felelős miniszterelnöki megbízott pozíciójával most az országos lista 17. helyére jutott, 56 helyet ugorva előre ezzel.

Mesterházy Attila – korábban szintén vezető fiatal-baloldalos – pályája a legutóbbi választások óta szintén felfelé ívelt. Őt nem érintette negatívan az időközi kormányváltás: Medgyessy Péter személyes tanácsadó testületének tagjából országos elnökségi tag, majd a Gyurcsány-éra alatt az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára lett, a lista 84. helyéről pedig a 18-ra avanzsált.

Úgy tűnik, hogy az ősszocialistának számító Csizmár Gábor pártbéli megbecsülése szintén emelkedett: 52 hellyel került följebb a listán, a 22-re. Az alapító tag Szűcs Erika 74-et ugorva most a lista 24. jelöltje. A 2002-ben Miskolcon egyéni mandátumot szerző Simon Gábor, az MSZP Országos Egyeztető és Etikai Bizottságának elnöke a 115. helyről kapaszkodott fel a 35-re. Molnár Gyula, Albertfalva-Kelenföld polgármestere, január óta Budapest kormánymegbízottja pedig a 80-ról a 39-re jutott fel. A legutóbb első százból is kimaradó Lukács Zoltán 65, Szabó Zoltán 61 helyet előzött.

A legnagyobb szárnyalás azonban Kállai Katalin nevéhez köthető: a korábban roma ügyekért felelős miniszteri biztos, 2004 novemberétől roma ügyekben a miniszter stratégiai főtanácsadója 120 pozíciót javított 2002-höz képest. Akkor a 202. volt, most a még lehetséges befutó 82-re nevezték be.

Sok az új név

Az első 80 jelölt között 26 olyan név szerepel, amely 2002-ben nem is volt fent az országos listán. Például Kolber István, aki 2002-ben a Somogy megyei területi listáról szerzett mandátumot, most befutó esélyű: 32. az országos listán. A századik helytől változik az új és már korábban is szereplő jelöltek aránya: szinte csak olyan van, aki 2002-ben nem szerepelt, csupán tizenhatan startoltak a legutóbbi választásokon is az országos listán.

Lefelé

Érdekesség, hogy Baja Ferenc, akinek a neve a Kulcsár-ügy kapcsán is sűrűn előkerült, 24 helyet esett ugyan vissza, de továbbra is a bejutási esélyes 38. helyen áll. Tóbiás József 2002-ben Medgyessy Péter kampánybizottságának tagjaként az országos lista 18. helyét birtokolta. Az európai parlamenti választási vereség után lemondott pártigazgatói posztjáról, és úgy tűnik, ezzel jelöltként is vesztett a neki ítélt bizalomból – most csak a 62. helyet kapta meg, Pest megyében azonban a kilencedik. Nagy Sándor még nagyobbat zuhant: a 6. helyről került a neve pont Tóbiás Józsefé alá. A volt pártigazgatóhoz hasonlóan járt Vári Gyula is, aki 60 helyet esett vissza, így az országos listán csak a 87. helyet kapta meg, de a területi listáról, Bács-Kiskun 9. helyéről még bekerülhet a parlamentbe.

Jánosi György – akit Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszteri posztjából is kiszorított – most 88 helyet zuhant vissza az országos listán a 2002-es pozíciójához képest. Míg Jánosi ez előző választások alkalmával az előkelő ötödik helyet foglalta el, most csupán a 93. helyet kapta. A megyei listáról azonban még lehet esélye, a Pest megyei jelöltek között ugyanis ő a hetedik.


Csabai Lászlóné, aki sikeresnek mondható pályát futott be a pártban, majd 2004. novemberben felmentését kérte posztjáról, 80 helyet esett vissza az országos listán 2002-es 17. helyéhez képest. Úgy tűnik, a vesztes főpolgármester-jelöltség után Gy. Németh Erzsébet megítélése is jóval negatívabb lett, ő most a 99. helyen áll, és a budapesti listán is csak a huszonkettedik.

Bakonyi Tibor 49, Füle István 69 helyet zuhant, Karakas János 58-at, a 76 helyet vesztő Juhászné Lévai Katalinnak is inkább Hajdú-Bihar megyében van esélye, ahol viszont a második a listán. A közszolgálati reformot kidolgozó Vadász János 81 helyet bukott a 2002-eshez képest, így a 167. a 2006-os listán.

Gúr Nándor 2002-ben a még esélyesnek számító 75. helyen szerepelt, most 102 helyes zuhanással csak a tartalék jelöltek között van. A legnagyobb visszaesés 113, illetve 114 hellyel Papp József, illetve Kósa Ferenc nevéhez kötődik. Kósa a 12. helyről zuhant a 126-ra.

Akik eltűntek

A 2002-ben húzónévnek számító Doszpot Péter kiszállt a politikából. A frakcióvezető-helyettes Keleti György, aki legutóbb még a 24. volt az országos listán, most Komárom-Esztergom megye 4. helyéről juthat be a parlamentbe. Kökény Mihály csak a budapesti listán szerepel – a 14. helyet kapta. Nemcsók János és Benedek Fülöp sem szerepelnek a mostani választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik