Belföld

Harmonizáló kormánypárti programok

Nyilvánosságra hozták a két kormánypárt választási programját. A FigyelőNet az MSZP és az SZDSZ gazdaságpolitikai, egészségügyi, közlekedési, oktatási és a szociális világról alkotott elképzeléseit hasonlítja össze. A programok között két nagy eltérés van.

A szocialista párt hétvégi kongresszusa után ismertté vált mindkét kormánypárt választási programja. A szocialisták és a szabad demokraták mintha összebeszéltek volna. Programjaik a konkrétumokat nélkülözik, viszont struktúrájukban hasonló elveket követnek.


Jelszó


Mindkét program egy hármas jelszóval indít. A szocialisták a biztonság, igazságosság, bátorság, míg a szabad demokraták a szabadság, verseny, szolidaritás jelszavakkal operálnak.


A szabad demokraták a folyamatos betűvetés helyett ábrákkal és képekkel dúsítva, 191 oldalon ismertetik programjukat, míg a szocialisták a szellős szerkesztés helyett a tömör szöveg hívei, s mindössze 26 oldalon hozzák nyilvánosságra a kevés konkrétummal, kevéssé alátámasztott elképzeléseiket.


Liberál-szociál


A szabad demokraták, politikai beállítódásuknak megfelelően a liberális gazdaságpolitikát tartják követendőnek. Vaskos programjuk megemlíti, hogy a környező országok szintén neoliberális gazdaságpolitikai beállítódása miatt jelentős verseny jött létre a régióban. S a versenyben szerintük csak az maradhat talpon, aki hajlandó és képes lépni.


Ezért a párt a hosszabb autópályák mellett a választási szabadságot, a fogyasztói tudatosságot, valamint a verseny szabadságát tekinti céljának. Szerintük az állam túl sokat költ, s ezért vesz el a polgároktól túl sokat, vagyis csökkenteni kell az adókat. Ez pedig szerintük egyértelműen több adófizetőt és adót eredményez. Programjuk szerint elő kell segíteni a makrogazdasági stabilizációt, az export- és beruházásvezérelt infrastruktúrafejlesztést, miközben erősítenék a gazdasági növekedést. Az államháztartás rendbetételét a szokásos politikai célkitűzések – kisebb állam, kevesebb adó – mellett a privatizációval képzelik a liberálisok.


A gazdaság tőkére szorul – állítja az SZDSZ programja. Nincs élet Európán kívül – folytatja. Majd a korábbi, liberálisabb gazdaságpolitikát folytató kilencvenes évekbeli gazdaságpolitikára hívja fel a figyelmet, amikor Magyarország regionális vezető pozícióját – úgy tűnt – semmi nem veszélyezteti. Ahhoz, hogy Magyarország ne maradjon le a regionális versenyben, egykulcsos adórendszerre, fegyelmezett költségvetési politikára, valamint a maastrichti követelmények teljesítésére van szükség. A liberálisok 20 százalékos, egyetlen adókulcsra tesznek javaslatot. Ennyi lenne az szja, az áfa, a társasági adó és a nyugdíjjárulék, miközben eltörölnék a helyi iparűzési adót (ezt az adónemet 2008-tól kezdődően már eltörölték – FN). Az MSZP ezzel szemben ellenzi az egykulcsos adórendszert: úgy vélik, a jelnlegi két szja-kulcs igazságosabb közteherviselést jelent. 


Mindezek mellett az euró bevezetésére is szükség van – írják a szabad demokraták. Szerintük azért, hogy a vállalkozások árfolyamkockázat nélkül tervezhessenek, s ezzel Magyarország kihasználhassa az ország nyitottságából adódó előnyöket.


Hasonlóan vélekednek az euró bevezetésével kapcsolatban a szocialisták is. Az MSZP programjában a szociális piacgazdaság kitartó emlegetése mellett megjelenik az euróhoz vezető gazdaságpolitika törvényben való rögzítése. A dolog pikantériája, hogy a kormány nevében ezt a törvényjavaslatot Veres János pénzügyminiszter egyszer már benyújtotta, de a parlament nem tárgyalta. Így egy új parlament és új kormány esetén mindenképpen új törvényt kell benyújtani a kérdésben.


Közlekedés


Az SZDSZ-hez hasonlóan az MSZP is támogatja az útépítést. Ez az a terület, ahol az ország az elmúlt öt évben jelentős sikereket ért el. Ezen felül a szocialisták a kényelmes, gyors vasútról is említést tesznek, miközben normatív támogatást ígérnek a helyi tömegközlekedést szervező társaságoknak.


Gondoskodó állam


A szocialista program világosan elhatárolódik a konzervatív és a liberális államfelfogástól. Nem kisebb, nem erősebb, hanem partnerállamot akarnak. Mindez a fejlesztéspolitikában is tükröződik. A liberálisokkal ellentétben a szocialisták fejlesztési bankokon keresztül – a közelebbről meg nem határozott – a következő években 650 milliárd forintot adnának a vállalkozásoknak.


Internet


Nem csoda, hogy az SZDSZ programjának egyik sarokköve az internetelérés, hiszen az informatikai tárca irányítója SZDSZ-es politikus. De ugyanez a szocialisták programjában is szerepel. Az MSZP nemes egyszerűséggel mindenhol elérhető internetet vizionál. A szabaddemokraták ugyanakkor ennél is tovább mennek, s a kor szavát meghallva információs társadalomról álmodnak, amit az intelligens és biztonságos közlekedéssel is összekötnek.


Egészségügy


A jelenlegi kormánykoalícióban az egyik legsarkalatosabb vitapont az egészségügy. Abban mindkét párt egyetért, hogy a következő ciklusban a terület átfogó átalakítására van szükség, elképzeléseik azonban eltérnek.


Az MSZP az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) működését helyezné piaci alapokra, és a magántőkét továbbra sem engedné be az alapbiztosításba. A nagyobbik kormánypárt az egészségügyet két pillérre helyezné: az első minden embernek járna, azaz a közegészségügyi-járványügyi ellátás, a gyermek-, csecsemő-, és anyavédelem, a sürgősségi ellátás és a vérellátás. A második pillér pedig felölelné a kötelező társadalombiztosítás keretében nyújtott és előre meghatározott szolgáltatások körét. Ezt a két pillért egészítené ki az önkéntes egyéni kiegészítő biztosítás lehetősége. Mindezek mellett pedig növelik az alapellátás szerepét, és fejlesztik a sürgősségi ellátást. A következő ciklusban nagyszabású kórházfelújításokat, bővítéseket és rekonstrukciókat hajtanának végre.


Az SZDSZ viszont nem az OEP-re helyezné a hangsúlyt, hanem a magántőke bevonásával több-biztosítós modellt vezetne be. A biztosítók versenyeznének a betegek kegyeiért, és ez a verseny kényszerítené ki aztán azt a minőségi, színvonalbeli emelkedést. Az egészségügyi reformra a liberálisok szerint azért van szükség, hogy ott gyógyítsák a betegeket, ahol a legegyszerűbben és a legolcsóbban meg lehet tenni.


A szabad demokrata koncepció megtiltja a biztosítóknak, hogy szelektáljanak a biztosítottak között jövedelemnagyság és egészségi állapot szerint. Mindenkit be kellene fogadniuk, aki jelentkezik. Fontos a járulékok ellenőrzött és hatékony felhasználása, az alapszolgáltatások kijelölése, a garantált sürgősségi ellátás, illetve az alapszolgáltatásokon felüli egészségügyi szolgáltatások megvásárolhatósága. Az egészségügyi biztosítás díjait változatlanul törvényben rögzítetten, az adótól elkülönítve kell meghatározni a program szerint. Fontos, hogy végső soron mindenki után fizessen valaki járulékot: a személy saját maga, családtagja, vagy az állam. A hálapénz visszaszorítása érdekében pedig minden beteg esetében be kell vezetni a számlázást.

Oktatással a munkáért

Az oktatás és a munka témakörökben megegyezik a két párt véleménye. A liberálisok és a szocialisták az oktatás terén egyaránt folytatnák a megkezdett Bolognai folyamatot. A következő években ígéreteik szerint folytatják a felsőoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztését, illetve a kollégiumi férőhelyek bővítését. Az új hallgatói szociális rendszer kialakításával esélyt adnának arra, hogy a leginkább rászorulók is tanulhassanak egyetemeken vagy főiskolákon.

A szocialisták a jobb és igazságosabb oktatás keretében arra törekednek, hogy a lehető legtöbb gyermek a saját településén járhasson óvodába. A párt továbbá felelősséget vállal azért, hogy minden iskola köteles legyen felvenni valamennyi, a területi illetékességi körébe tartozó gyermeket. Az általános iskolai oktatást azzal bővítenék, hogy az alsó tagozatosok órarendjébe folyamatosan beiktatnák a mindennapos testnevelést.

Az MSZP szerint a munkára olyan programot dolgoztak ki, amelynek eredményeként évente 40-50 ezer emberrel többnek lesz munkája, különösen az üzleti és a személyi szolgáltatásokban, valamint a feldolgozóipar egyes területein. A meglévő munkahelyek megőrzése érdekében pedig megteremtik a munkabér-biztosítás rendszerét, amelynek keretében az állam támogatása segíti a munkások érdekérvényesítését. Az SZDSZ a következő ciklusban azt akarja elérni, hogy az emberek ne állami támogatásból éljenek, hanem érdemi munkából, ehhez pedig a program szerint emberekhez méltó megélhetési feltételeket kell teremteni. Ahhoz, hogy a kiszolgáltatottság helyett érdemes legyen dolgozni, a liberálisok járulékkedvezményt adnának a tartós munkanélküliek munkába állásához, illetve a munkába állás költségeit is támogatnák.

Az MSZP továbbá ígéretet tesz arra is, hogy csökkentik a heti törvényes munkaidőt, illetve beépítik a munkaközi szünetet a napi munkaidőbe.

Család, szociális háló

A nagyobbik kormánypárt a következő ciklusban az összetartó társadalomért dolgozna, az esélyteremtés az állam és azon belül az önkormányzat feladata. A családtámogatási rendszert abban a formában hagynák, ahogy a 2002-2006 közötti időszakban kialakították, további új program, hogy a pénzbeli támogatások mellett főként a legszegényebbek, de minél nagyobb társadalmi csoportoknak is elérhetővé tennék a természetbeni juttatásokat. A liberálisok úgy alakítanák, hogy a rendszeres gyermekvédelmi támogatás és a családi adókedvezmény beépülne a családi pótlékba.


A fiatalokat és a nagycsaládosok lakáshoz jutását bérlakások építésével oldanák meg. A nyugdíjasok számára elkezdték és folytatnák is a nyugdíjkorrekciós programot, 2006-tól az özvegyi, 2007-től pedig a nyugdíjazási időszakok szerint fokozatosan növelik a különböző időszakokban megállapított sajátjogú nyugdíjakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik