Belföld

A Fidesz a luxusbaloldal leváltására készül

A Fidesz csütörtöki, évadzáró tanácskozásán Áder János, Varga Mihály és Orbán Viktor értékelte az elmúlt évet, a kormány munkáját, és a párt jövőjét. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a luxusbaloldal leváltására van szükség 2006-ban.

A Fidesz három prominense: Áder János frakcióvezető, Varga Mihály alelnök, és Orbán Viktor pártelnök értékelte csütörtökön a „luxusbaloldal” elmúlt évét, és a Fidesz ellenzéki munkáját.

A frakcióvezető kiemelte, hogy az elmúlt esztendőben rengeteg törvényjavaslatot nyújtottak be az országgyűlés elé olyan kérdésekkel kapcsolatban, amelyről azt gondolták, konszenzus van a pártok között. Öt különösen fontos kérdést emelt ki ezek közül: a munkanélküliség drámai emelkedését, főleg a pályakezdők körében, a nemzeti vagyon megvédése érdekében tett – a Malév privatizációját leszámítva sikertelen – kísérleteiket, az államadósság növekedését – amely már olyan mértékű, hogy a polgárok által befizetett személyi jövedelemadó száz százalékát törlesztésre kell fordítani –, a gáz-, villany- és gyógyszerárak emelkedését, illetve a családtámogatási szisztéma átalakítását. Áder János beszéde végén elmondta, már csak pár hónapot kell várni, és reményei szerint az emberek a változásra szavaznak.

Varga Mihály, az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere a héten elfogadott költségvetést elemezte. A Fidesz alelnöke úgy értékelte a büdzsét, hogy az teli van turpisságokkal. Mivel a kormányfő pár hete úgy fogalmazott, a költségvetés szándékokból és nem számokból áll, Varga Mihály kiemelt pár pontot, amely véleménye szerint a kabinet szándékát tükrözi. Itt sorolta fel a gyógyszerek ártámogatására fordítandó összeget, amelyet 340 milliárd forintról 298 milliárdra csökkentettek, vagy a házi segítségnyújtásra tervezett, szintén megcsapolt állami támogatást. Az egykori pénzügyminiszter szerint soha nem volt annyi csőd- és felszámolási eljárás, mint 2005-ben, egyre nő a pályakezdő munkanélküliek aránya, közben viszont – mint mondta – össze-vissza beszélnek a politikusok. Az alelnök egy külföldi elemzőcég értékelését ismertetve elmondta: Magyarországon válsághelyzet van, az ország egy jéghegy felé tart. Varga Mihály szerint 2006 kritikus év lehet, ezért benyújtották négypontos programjukat, ezt azonban a kormány visszadobta.

Orbán Viktor inkább a jövővel, a 2006-os választásokkal foglalkozott beszédében. Mint mondta, advent, a várakozás időszakát éljük, két szempontból is: közeleg a karácsony, és közelednek a 2006-os választások is. Hozzátette: vannak évek, amelyek piros betűvel kerülnek be a naptárakba, mert olyan sikeresek voltak és vannak esztendők, amelyeket jobb lenne elfelejteni: 2005 is ez utóbbiba sorolható. „Magyarország többre képes, mint amit 2005-ben elértünk” – jelentette ki Orbán Viktor. A pártelnök elmondta, nem mindenki számára volt kudarc ez az év: azon kevesek számára, akik a luxusprofitból részesültek, sikeres ez az esztendő, az utcákat járva viszont nem igaz az a – mint Orbán Viktor fogalmazott – húszmillió forintért egy angol újságban megvásárolt hirdetés, amely szerint a magyarok még sosem éltek olyan jól, mint most. A pártelnök szerint nem a munkavállalókon, a gazdákon, a vállalkozókon, az orvosokon múlt, hogy ez az év nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, hanem azon, hogy bizonytalanság, kiszámíthatatlanság és kiszolgáltatottság van.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a választások előtti év végén különösen fontos, hogy megvizsgálják magukat, és úgy értékelte, a Nemzeti Konzultáció megmutatta a helyes irányt, ezért képesek a változtatások végrehajtására. A pártelnök úgy véli, amíg egy kormányt nem csapnak el legalább egyszer, addig nem is igazán kormányképes, ezért a 2002.es vereség nem tett rosszat a pártnak, a szövetség sokkal erősebb, mint valaha. „Magyarországnak nincs szüksége luxusbaloldalra, a gazdasági elitnek és az egész politikának meg kell változnia. Fontos azonban, hogy új gondolkodásmódra van szükség, ahol az embereknek ismét van önbizalmuk. Orbán Viktor szerint az eddigi átfogó reformok után most a mindennapi élet felé kell fordulni. 2006-ban pedig a munka témaköre lesz a legfontosabb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik