Belföld

Többnapos sztrájk lehet Ferihegyen

Információink szerint hétfőn fél öt körül befejeződtek a tárgyalások a szakszervezetek és a reptér üzemeltetői között, és keddig adtak időt a felek egymásnak a megállapodásra. Ha ez nem sikerül, hosszú időre beszüntethetik a munkát Ferihegyen.

Lapunk úgy tudja, a pénteki sztrájk után két napot adtak a felek egymásnak arra, hogy tisztázzák nézeteltéréseiket. Ez a határidő hétfőn lejárt. A korábbi sztrájkokban is vezető szerepet betöltő Repülőtéri Minibusz Gépkocsivezetők Szakszervezete ekkor még azzal fenyegetett, hogy amennyiben a nap folyamán nem sikerül megegyezni, akkor „állandó sztrájkot” hirdetnek. Legfőbb követelésük, hogy garanciát kapjanak a továbbfoglalkoztatásra, illetve 12 százalékos éves béremelést szeretnének elérni. A tárgyalási nap befejeződött, és még egy nappal megtoldották a határidőt.


Mindeközben egy másik sztrájkbizottság is alakult Ferihegyen. Velük a repteret üzemeltető Budapest Airport Rt. (BA) hétfő reggel kilenckor kezdte meg a tárgyalásokat. A Légiforgalmi Dolgozók Szakszervezete és a Forgalmi Rampatisztek Szakszervezete követelése évi 30 százalékos béremelés, a reptér üzleti tervében viszont csak 4,5 százalékos éves béremelés szerepel.


A reptéri dolgozók átlagkeresete 242 ezer forint, ebben nincs benne a vezetők javadalmazása. 2005-ben a BA-dolgozók 16 százalékos béremelést kaptak, illetve évi 417 ezer forintos adómentes, cafeteria-rendszerben igénybe vehető szociális juttatáscsomagot is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első nyolc hónapjában Magyarországon a bruttó átlagkeresetek 10 százalékkal nőttek, ezek után a közszférában dolgozók bruttó átlagkeresete 182 ezer forint volt, míg a versenyszférában átlagosan 144 ezer forintot kerestek.


Mindezzel együtt információink szerint nagy a bizonytalanság Ferihegyen, hiszen senki sem tudja, hogy a reptér üzemeltetési jogát 75 évre megvásárló brit BAA-nak milyen tervei vannak. Az új tulajdonos eddig sem a nagyobb leépítésekről, sem pedig arról nem nyilatkozott, hogy a vezetők közül kiket szeretnének lecserélni. Az emiatti bizonytalanságban pedig – úgy tűnik – a menedzsment és a beosztottak is egyetértenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik