Belföld

Nem minden pártnak kell önkéntes

A hivatalos kampányidőszak közeledtével azt gondolhatnánk, minden párt két kézzel kapkod az önkéntesek után. A valóságban azonban csak a Fidesznél van jól kiépített csatorna a jelentkezésre, a többi szervezetnél legfeljebb megörültek a felajánlott segítségnek. A FigyelőNet utánajárt, milyen fogadtatásra talál egy egyszerű civil, ha segítő kezet akar nyújtani kedvenc pártjának.

Felhívtuk Szabit

A Fidesz mellett a Fiatal Baloldal is tagokat toboroz, meglehetősen csalogató módon: ha szerencsések vagyunk, akkor együtt utazhatunk a fiatal balosokkal Spanyolországba, sőt, akár Gyurcsány Ferenc csapatával is együtt dolgozhatunk. A szervezet hirdetése szerint ehhez csupán fel kell hívnunk Szabit, aki a Való Világ című játékból lehet ismerős számunkra. Mint megtudtuk, 1998 óta az MSZP tagja, bár elismerte, nem egyszerű az előrejutás a szervezeten belül: neki is hét évébe került, hogy elmondhassa magáról: „2005-re azért már vagyok valaki”. Szabi szerint legkönnyebben a fiatalbaloldal.hu weblapon léphetünk be a szervezetbe, mert a segítséghez tagnak kell lennünk. Azt is elmondta, hogy fizetség ugyan nincs, de azért néha előfordul valódi álláslehetőség: titkárnő például sokszor kell.

A kampányidőszak kezdetével azt hihetnénk, a pártok örülnek minden segítségnek, ám körképünk tanúsága szerint néhol az öröm sincs meg, hát még az illetékes. A FigyelőNet minden parlamenti pártot megkeresett, mint lelkes önkéntes, a végeredmény: spontán felbuzdulásból pártaktivistának lenni egyáltalán nem egyszerű feladat.

Csatlakozz a V2006 csapatához!

A megkeresett pártok közül a Fidesz készült fel a legjobban az aktivisták toborzására. A szimpatizánsok már a Szövetségi Gyűlésen kaptak egy jelentkezési lapot, amely szerint várnak mindenkit, „aki tud és akar áldozni szabadidejéből a választási kampány utolsó időszakában, aki támogatni akarja a V2006 programját, és szeretne mindent megtenni a változásért”, illetve „mindenkit, aki tevékeny részese akar lenni a győzelemnek, aki kész megmutatni, hogy számíthat rá Magyarország és számíthat rá a Szövetség”. A jelentkezésre telefonon, e-mailen, postán, sőt, még SMS-ben is van lehetőség. A szórólapon a név, cím, telefonszám hármasa mellett a ruhaméretünkre, jogosítványunk kategóriájára, a segítség típusára és óraszámára is rákérdeznek, sőt, külön rubrikában jelölhetjük, ha a választások előtti napokban akár szabadságot is kivennénk, illetve jelezhetjük költségtérítés iránti igényünket.

A FigyelőNet első lépésben telefonon próbálta felajánlani segítéségét. A telefonvonal túlsó oldalán egy kedves női hang nagyon örült a jelentkezésünknek, és rögtön rá is tért a lényegre: a regisztrációhoz az összes elérhetőségünkre szükség van. Ugyanis a csapatba jutáshoz nem elég a megadott számon jelentkezni, hanem harminc napon belül még a helyi szervezet képviselője is megkeres bennünket. A személyes találkozóra azért van szükség, hogy megbeszéljük milyen munkát és milyen rendszerességgel vállalnánk. Mielőtt az adatainkat kiadtuk volna, érdeklődtünk, hogy pontosan milyen feladatokról van szó, esetleg azokat megkaphatnánk-e írásban, hogy jobban mérlegelhessük az önkénteskedést. Ilyen írásos anyag nem létezik ugyan, de érdeklődésünkre elmondták: lehet szórólapozni, plakátot ragasztani, kopogtatócédulákat gyűjteni, és mindezt napi kettő, négy vagy hat órában. A regisztráció után most várjuk, hogy személyesen is meggyőzzenek minket az önkéntesség hasznosságáról.

Nagy öröm a kis pártoknál

A többi párt esetében hivatalosan kiépített csatorna hiányában először meg kellett tudnunk a párt illetékesének számát. Ezzel a módszerrel az SZDSZ-nél értünk el egyedül sikert, az MDF-nél és az MSZP-nél csúfos vereséget szenvedtünk a folytonos ide-oda kapcsolások miatt.

Az SZDSZ központosa rögtön továbbkapcsolt minket az önkéntesekkel foglalkozó személyhez. Itt megtudtuk, hogy szórólapozhatunk, standolhatunk egy-egy rendezvényen, és kérdőíveket is kitöltethetünk. Elérhetőségeinket a szabad demokratáknál is elkérték, de nem lepődtek meg azon, hogy gondolkodási időt kértünk, sőt, még azt is megértették, hogy nem akarjuk megadni a telefonszámunkat, ezért javasolták: e-mailen keresztül a későbbiek folyamán jelentkezzünk, ha addigra döntöttünk.

Nagyon lelkesen fogadták felajánlásunkat az MDF-nél is, bár aktivistaként mégsem sikerült regisztráltatni magunkat. Miután a telefonközpontos figyelmesen végighallgatta a szándékunkat, felajánlotta, hogy visszahívnak, ha megtalálja a megfelelő embert a szervezetnél. Végül az Ifjúsági Demokrata Fórumhoz irányítottak minket, ahol egy mobilszámot kellett felhívnunk. Kétnapi próbálkozás után azonban elment a kedvünk az önkéntes munkától, ugyanis azóta sem veszi fel senki a telefont.

Az MSZP nem harcolt értünk

A FigyelőNet tapasztalatai szerint az MSZP-nek egyszerűen nem lehet civilként segíteni a kampányidőszakban. Annak ellenére, hogy senki nem utasította el az ötletünket, bonyolult köröket kellett tennünk, a végén pedig senki sem reagált jelentkezésünkre.

Először itt is a párt központi számán próbálkoztunk, majd továbbkapcsoltak az ügyfélszolgálatra. Noha a hölgy végighallgatta elgondolásunkat, unottan továbbkapcsolt egy osztályra, melynek nevét nem árulta el. A percekig tartó zene után ismét az unott hang szólt bele: „Minden vonal foglalt, próbálja később!” – majd azzal a lendülettel ránk is csapta a telefont. Egy óra múlva újra próbálkoztunk, ez az ügyfélszolgálatos már megadta a helyi szervezet számát, ugyanis – mint megtudtuk – ott kell jelentkezni, ha valóban segíteni akarjuk a pártot. De lelkesedésünk és türelmünk még inkább alábbhagyott: a zuglói szervezetnél két nap alatt senki sem vette fel a telefont.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik