Belföld

Elnapolták a Gyurcsány-bizottság végszavazását

Szijjártó Péter az Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjainak titkait vizsgáló bizottság szerdai ülésén elnapolta az általa előterjesztett, a bizottság munkáját záró jelentéstervezetről való szavazást, hogy a kormánypárti képviselőknek módjuk legyen módosító indítványok benyújtására.

Szijjártó Péter, a bizottság elnökének jelentéstervezetében az áll, hogy Gyurcsány Ferenc és érdekkörének meggazdagodásában nagy szerepet játszottak a cégeinek rendszeresen, nagy összegben juttatott, összességében több száz millió forintot kitevő állami megrendelések, támogatások és hitelek. Úgy fogalmaz: “Gyurcsány Ferenc jelenlegi és volt cégei számos olyan privatizációs tranzakcióban vettek részt, melyek mentén súlyos jogi és erkölcsi aggályok merültek fel.”

A bizottság kormánypárti képviselői szerint a testület elnöke olyan végkövetkeztetésre jutott, amit soha, egyetlen, a bizottság által meghallgatott személy sem támasztott alá.

Szijjártó még az ülés előtt kijelentette: Gyurcsány Ferenc cégei számos “vitatott privatizációs tranzakciókban” vettek részt, amely tranzakciók mentén számos olyan személy neve merül fel, akik később komoly állami pozíciókba kerültek, és kinevezésüket a Medgyessy-Gyurcsány-kormány hivatali ideje alatt kapták.

A jelentéstervezet megemlíti a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációját is, eszerint a privatizációval kapcsolatban a vizsgálóbizottság ülésein nem merült fel olyan gazdasági racionalitást magába foglaló tény, amely indokolttá tette volna a vállalat magánosítását. Az elnök által előterjesztett tervezet szól a Fittelina Kft. ügyéről, amelynek kapcsán úgy fogalmaz: amennyiben a cég valós tevékenységet nem végzett, de a látszólagos tevékenységéhez kapcsolódóan áfa-visszaigénylésre sor került, úgy “felmerül a csalás alapos gyanúja (…)”.

Vadai Ágnes (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy Tóth Károly (MSZP) nyújtott be elsőként jelentéstervezetet a bizottsághoz két héttel ezelőtt, és ahhoz a tervezethez lehet módosító javaslatokat beterjeszteni. (Tóth Károly jelentéstervezetében akkor azt írta: “Gyurcsány Ferenc közszereplőként befolyását sem közvetlen, sem közvetett módon nem használta fel érdekeltségi körébe tartozó vállalatcsoport érdekében; az érdekeltségi körébe tartozó vállalkozások állami megrendelésekhez és támogatásokhoz a jogszabályokban előírt módon jutottak, és kötelezettségeiknek eleget tettek”.)

Csiha Judit, a testület szocialista alelnöke azt mondta a jelentésről, hogy úgy tekinti, mint “egy bizonytalan eredetű és bizonytalan csatlakozási pontú módosító javaslatot”. A jelentéstervezet “áttekinthetetlen, iratellenes, hiányos, tendenciózus és elfogadhatatlan” – mondta, miután mindegyik fejezetről elmondta részletes véleményét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik