Belföld

Tóth: a kémügyet a kormány lejáratására használták

Tóth András szerint a "kémügy" a kormány tudatos lejáratására irányuló akció volt, amelynek szálai egyes fideszes politikusokhoz is elérnek. A Fidesz cáfol, és alkalmatlannak tartja az államtitkárt.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár által a miniszterelnöknek készített jelentés szerint a “Szatmári-ügy” szervezői az illegális úton megszerzett adatokat eltorzítva, az esetet “kémügynek” feltüntetve, kormányzati tisztségviselők “félrelépéseivel” összekapcsolva botránykeltésre használták, amelynek célja a kormány lejáratása.

A “kémügyről” Gyurcsány Ferencnek írt jelentés kivonatának titkosságát Tóth András politikai államtitkár szerdán oldotta fel, és küldte el a parlament nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak. Az MTI birtokába jutott dokumentum szerint az ügyben érintett házaspár, különösen pedig Szatmári Tibor Rogán Antallal, Révész Máriusszal és Németh Zsolttal, a Fidesz három parlamenti képviselőjével volt “közvetlen, rendszeres és bizalmi jellegű kapcsolatban”. A jelentés szerint Szatmári Tibor a Fidesz képviselőivel kapcsolatot tartva aktívan közreműködött a tavaly decemberi népszavazás politikai előkészítésében, a Fidesz kampánystratégiájának segítésében, a sikertelen népszavazás után pedig közreműködött a határon túli magyarok ‘elkeseredettségének’ felnagyításában”.

Rogán nyílt levélben utasította vissza a személyét érintő feltételezést. Mint írja, „Szatmári Tiborral, mint az RMDSZ budapesti irodájának vezetőjével egyetlenegyszer találkoztam Budapesten, az Európa Kávéházban. A találkozó apropója az RMDSZ delegációjának budapesti látogatása. Ezt rendszeresnek és bizalminak a magyar nyelv szabályai szerint nem nevezném”.

A Gyurcsány Ferenc számára készített jelentés kivonatában az áll, hogy “Révész Máriusz 2005. augusztus 22-én az ügy nyilvánosság előtti kezelésére vonatkozó politikai tanácsokat kívánt adni Szatmárinak. Révész a beszélgetés során azzal érvelt, hogy a miniszterek belekeverése az ügybe egy ellenzéki párt számára ‘csemege’, alkalmas lehet miniszterek megbuktatására is. Révész szerint az ügy továbbvitele kőkemény politikai érdek”.

A dokumentum kitér arra, hogy Szatmári Ildikó mint az Oktatási Minisztérium tanácsadója került kapcsolatba Magyar Bálint miniszterrel, illetve Hiller István és Szabados Tamás volt politikai államtitkárral. (Hiller István, az MSZP jelenlegi elnöke később a kulturális tárca irányítója volt.)

A dokumentum szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottságának május 3-i ülésén Demeter Ervin és Kövér László államtitkot képező műveleti munkán alapuló ismeretekkel rendelkeztek, csakúgy, mint az ügyet kirobbantó Magyar Nemzet.

Miután Tóth András bejelentette, feloldja az október 11-i bizottsági ülésen elhangzottak jelentős része titkosságát, Kövér László alkalmatlannak nevezte az államtitkárt, az őt felügyelő minisztert és miniszterelnököt feladatuk ellátására.

Kövér megerősítette, hogy vannak alternatív hírforrásai, csakúgy mint az újságíróknak, ugyanakkor hangsúlyozta, semmilyen törvénybe ütköző cselekményt nem követett el az információk beszerzésekor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik