Belföld

A Mol befektetői osztályzatot kapott az S&P-től

A Mol Rt. a független európai finomítók közül eddig egyedüliként kapott befektetői fokozatot a Standard and Poor's-tól.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének szerdán Londonban közzétett értékelésében ugyanakkor óva inti a magyar céget a Tüpras-pályázathoz hasonló akvizíciós próbálkozásoktól.

Az S&P a múlt héten adta meg a megszorításokkal már befektetésre ajánlottnak tekintett “BBB” adóskockázati osztályzatsáv alapfokát, a “BBB mínusz”-t első vállalati minősítésként a Mol Rt.-nek. A hitelminősítő ezen a héten a cég előkészítés alatt álló eurokötvényére is ugyanezt az adósságosztályzatot adta.

A közép- és kelet-európai finomítói iparról, és hangsúlyosan külön a Mol Rt.-ről szerdán Londonban megjelent összehasonlító elemzésében a Standard and Poor’s azt írta: a Magyar Olaj- és Gázipari Rt. az első önállóan működő európai olajfinomító vállalat, amelyre a cég befektetői minősítést adott. Ennek elsődleges indoka az, hogy a Mol nem pusztán független finomító, hanem erősen integrált kiskereskedelmi tevékenységéből is hasznot húz, ami erősíti üzleti pozícióját, és stabilizáló hatást gyakorol a finomítói üzletágban jelentkező ciklikus profithatásokra – áll a jelentésben.

A Standard and Poor’s szerint emellett az ádáz verseny jellemezte északnyugat-európai finomítói szektorral ellentétben a közép- és kelet-európai olajfinomítók meglehetősen védett környezetben működnek. Az utóbbi térség ágazati vállalatainak átlagosnál jobb finomítói profitrését – amelyet a jelentés az átlagos termékár és a nyersolaj átlagos beszerzési ára közti különbségként határoz meg – az magyarázza, hogy ezek a cégek erős megközelítési akadályokkal körülvett, szárazföldi piacokon dolgoznak. A Standard and Poor’s szerint a Mol piaci helyzetét az is erősíti, hogy “igen elenyésző” az esélye a három domináns térségi szereplő, a Mol, az OMV és a PKN közötti árháborúnak, és így a magyar cégnek továbbra is csak korlátozott versennyel kell szembenéznie.

A terjeszkedési stratégiának az adóskockázati megítélésre gyakorolt hatásáról ugyanakkor a hitelminősítő megjegyzi: a török Tüpras finomító 51 százalékára tett 3,3 milliárd dolláros ajánlat – jóllehet alaposan elmaradt a győztes konzorcium 4 milliárd dolláros ajánlatától – “agresszív” volt. A Mol-próbálkozás sikere nyomást gyakorolhatott volna a besorolásra a tranzakció mérete miatt, és azért is, mert jelentős kockázatokkal járt volna befektetés egy olyan országban, amelyben a Mol Rt.-nek korlátozott a jelenléte, és korlátozott a szinergia-potenciál is – áll az S&P jelentésében.

A Standard and Poor’s nem számít arra, hogy a Mol még egyszer a Tüprashoz hasonló akvizíciós próbálkozásba fog. A jelenleg 25 százalékos INA-részesedés emelése akár jelentős is lehet, ez azonban jóval kisebb működési kockázattal járna, és erősítené a magyar cég üzleti profilját. A Tüpras-próbálkozás is jelzi azonban, hogy a Mol-nak “konszolidálnia kell felvásárlási gyakorlatát”, ami a jövőben az adóskockázati minősítés kulcseleme lesz – írták a Standard and Poor’s londoni elemzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik