Belföld

Abortusztabletta: segít vagy gyilkol?

A terhességmegszakítás ellen tüntet csütörtökön több civilszervezet. Tiltakozásuk fő célja megakadályozni az abortusztabletta engedélyezését. Az új módszer ugyanakkor szakértők szerint jóval kevesebb szövődménnyel járna, mint a műtét.

Az alkotmány engedi

A világ valamennyi demokratikus államában örök kérdés, hogy az abortusz sérti-e az élethez való alkotmányos alapjogot. Állandó kérdés: mikor kezdődik az élet, a fogantatással, vagy a születéssel? Az anya önrendelkezési jogát vagy a magzat élethez való jogát részesítsék előnyben? A magyar jogi szabályozás a terhesség-megszakítást a magzati élet védelmének kontextusában fogalmazta meg. A törvény lehetőséget ad az abortuszra, ám „csak veszélyeztetettség esetén”. A terhesség a 12. hétig szakítható meg a terhes nő olyan súlyos válsághelyzete esetén, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz. Terhességmegszakításra egyrészt orvosi indikációra, illetve nem orvosi indikációra, az állapotos nő írásbeli kérelmére is elvégezhető.

Az úgynevezett abortusztabletta esetleges magyarországi bevezetése ellen tüntet csütörtökön az Egészségügyi Minisztérium előtt az Alfa Magzat-, Újszülött-, Gyermek- és Családvédelmi Szövetséggel együtt több civilszervezet és magánszemély, öszesen 100-150 ember. A nyár elején a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium kiadta elvi állásfoglalását arról, hogy az abortusztablettát a műtéti terhességmegszakítás alternatívájaként lehet alkalmazni Magyarországon.

Csak két tabletta

Az új módszerrel a terhesség nyolcadik hetéig el lehet kerülni a műtétet, két tabletta kombinációjával. „Kísérletek régebben is voltak, szerény sikerrel. Most azonban két tabletta kombinációjával 95 százalékos hatékonyságot lehet elérni” – mondta Fülöp Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos a FigyelőNetnek. „A RU486 gyógyszer-kombináció egyfelől egy antiprogeszteront tartalmaz, amely a sárgatesthormonok termelődését blokkolja, e nélkül pedig elhal a terhesség. Két napra rá egy másik tabletta, a Mizoproszton pedig elősegíti a méh összehúzódását” – magyarázta a szülész-nőgyógyász. Hozzátette: ennél a gyógyszernél is vannak ellenjavallatok, de azokban az esetekben, ahol normális terhességmegszakítást lehet alkalmazni, ott a tablettás módszernek sincs akadálya. „Minimális a veszély, ha orvosi felügyelet mellett történik a terhességmegszakítás. Előfordulhat vérzékenység, ezért fontos, hogy kórházban hajtsák végre az abortuszt” – hangsúlyozta Fülöp Tamás. Hozzátette, a módszert Franciaországban már engedélyezték, és az Egyesült Államokban is felvetődött a gondolat.

A nők megcsonkítása

Az Alfa Szövetség főtitkára, Téglásy Imre az MTI-nek elmondta, a csütörtöki tüntetés résztvevői nem csupán a tabletta, hanem általában az abortusz ellen emelik fel a szavukat. Véleménye szerint ugyanis „Magyarországon nincs terhesgondozás, és ehelyett a terhességet terhességmegszakítással kezelik”. Ezért Téglásy Imre véleménye szerint az abortusz és annak bármely formája nem a válsághelyzetben lévő nők problémáit gyógyítja, hanem – mint fogalmazott – közösségi bűnbakképzés keretében megcsonkítja a nők termékenységét, elpusztítja a magzati életkorukat élő gyermekeket.

A tiltással nem lesz kevesebb abortusz

Máshol szigorúbb a szabályozás

Magyarországon az abortuszt nagyon liberálisan szabályozták a honatyák. A nemzetközi gyakorlatban általában nem jellemző a teljes liberalizmus sem, de több nyugati államban szigorú a szabályozás. Az Egyesült Államok bizonyos tagállamaiban illetve Írországban például csak két esetben engedik meg a törvények: ha az anya életét veszélyezteti, vagy a magzat erőszakos közösüléssel fogant. Lengyelországban ezek mellett akkor is végrehajtható abortusz, ha a gyermek jó eséllyel sérülten születne. Ezzel szemben Magyarországon mindössze az anya nyilatkozatához van kötve a beavatkozás.

„Nem hiszem, hogy létezik nőgyógyász, aki szeretne abortuszt végrehajtani, de sajnos ez is a munkánk része. Nem értem, ha van egy módszer, amely kevesebb szövődménnyel jár, miért ne lehetne bevezetni. Ettől nem lesz sem több sem kevesebb abortusz” – mondta Fülöp Tamás. Hozzátette: az abortusz tiltásával nem lesz kevesebb terhességmegszakítás, viszont a kockázat jelentősen nő. „Egyes adatok szerint évente 40 millió abortuszt hajtanak végre a világon, ebből 20 milliót olyan országokban, ahol azt tiltják. Ezekben az államokban évente 75 ezer nő hal meg azért, mert orvosi segítség nélkül akarja elvetetni a magzatot.”

Nem lehet patikaszer

A nőgyógyász hangsúlyozta, szigorúan szabályozni kell a tablettához való hozzájutást, és azt valóban csak mint a műtéti terhességmegszakítás alternatíváját kell kezelni. „Ugyanazt a procedúrát kell bevezetni, mint a normál abortusznál: a páciens elmegy a védőnőhöz, ő kiállítja a papírt, amellyel eljön a nőgyógyászhoz. Az orvos felírja a gyógyszert, amelyet a páciens kivált, majd a nőgyógyász a tablettát felhelyezi a hüvelyboltozatba. A biztonság kedvéért fél napig ajánlatos a megfigyelés, hiszen erős vérzéseket okozhat” – mondta Fülöp Tamás.

Az Egészségügyi Minisztérium egy napokban kiadott közleményében kifejtette: az abortusztabletta alkalmazása nem növelné a terhességmegszakítások számát. Az abortusztabletta elvi alkalmazhatóságával a magzati élet védelméről szóló törvény előírásai nem sérülnek, a terhességmegszakítás szabályozása nem lazul, a jogszabályban leírtakat továbbra is be kell tartani – hangsúlyozza a szaktárca közleménye. Felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy a tabletta nem használható járóbeteg-ellátásban és nem válhat patikaszerré. Mint a terhességmegszakítás egyik lehetséges módszere, a tabletta is kizárólag kórházakban alkalmazható, szigorúan orvosi felügyelet, megfigyelés mellett. A szaktárca adatai szerint egyébként jelenleg Magyarországon nincs ilyen gyógyszerkészítmény forgalomban, sőt, az Országos Gyógyszerészeti Intézethez sem érkezett még kérelem ilyen termék törzskönyvezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik